Comunicaţii 2009 – Multe proiecte rămase la stadiul de … proiect

Dupa multe tatonari, la inceputul lunii iunie, odata cu finalizarea strategiei nationale privind implementarea Serviciului Universal in sectorul comunicatiilor electronice, pe 5 iunie, documentul este adoptat de catre Ministerul Comunicatiilor.

Desi la data respectiva, prin noua strategie se miza pe dezvoltarea unei infrastructuri menite sa reduca numarul telecentrelor, la ora actuala acest lucru a ramas la stadiul de proiect. Pe 16 iunie 2009, MCSI prezinta, in cadrul unui eveniment public de anvergura, platforma operationala e-România, sistem care, supus involuntar Legii lui Murphy, chiar in ziua lansarii s-a incapatânat sa nu functioneze.

Costurile proiectului România Digitala sunt estimate la 1,2 miliarde de euro. Oficialii MCSI au promis ca aplicarea e-România se va face pâna cel târziu la finele lui 2010.
Pâna atunci, insa, ministerul de resort a deschis o prima licitatie publica, in data de 8 iulie pentru achizitionarea unui pachet de servicii destinat administratiei publice. Dupa mai bine de o luna, pe 19 august 2009, MCSI reia licitatia in cauza, al carei termen-limita este prelungit pâna la 30 septembrie a.c, din motive de procedura si asa mai departe…

Serviciile care fac obiectul viitorului contract sunt de mare importanta publica: e¬Contribuabil, e-IMM-uri, e-Autorizatii, e-Mediu, e-Cetatean, e-Justitie, e-Auto, e-Functionari publici, e-Educatie, e-Turism, e-Cultura, e-Agricultura, e-Vama si e-Statistica.
Televiziunea digitala incepe sa faca pasi timizi si in România, in 2009, cu o intârziere considerabila. Executivul aproba, in 9 octombrie, Strategia privind tranzitia de la televiziunea analogica terestra la cea digitala terestra si implementarea serviciilor multimedia digitale la nivel national, initiata de MCSI.

Dupa 2 luni de la emiterea Strategiei, Autoritatea Nationala de Reglementare in Comunicatii anunta ca transferul de la anlog la digital a fost amânat cu 6 luni, peste termenul cerut de Uniunea Europeana, respectiv 31 decembrie 2009.
Indecizia ANCOM si tergiversarile din Parlament au fazut ca România sa fie atentionata de Comisia Europeana cu intrarea in faza a doua procedurii de infringement in cazul in care OUG 22/2009 nu va fi adoptata si de catre Senat.

În data de 16 decembrie senatorii au esuat, din lipsa de cvorum, votarea Ordonantei ANCOM, actul normativ fiind trimis la Biroul Permanent pentru viitoare reprogramare cel mai probabil in februarie 2010.
MCSI afirma ca valoarea de cofinantare solic itata pentru proiectele din telecomunicatii a ajuns la suma de 1 miliard de lei, de 7,7 ori mai mare decât cuantumul disponibil, iar rata plasarii fondurilor structurale a depasit 425% fata de alocarea din perioada 2007-2009.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.