EUR
4,74 RON
(0%)
USD
4,20 RON
(+0.24%)
GBP
5,41 RON
(-0.32%)
CHF
4,17 RON
(+0.15%)
AUD
3,00 RON
(-0.17%)
CAD
3,17 RON
(+0.06%)
BGN
2,42 RON
(+0.06%)
RUB
0,06 RON
(-0.27%)
ZAR
0,30 RON
(-0.05%)
BRL
1,13 RON
(-0.24%)
CNY
0,62 RON
(+0.26%)
INR
0,06 RON
(+0.15%)

Consiliul Concurenţei, credibilitate consolidată în 2009

0

Consolidarea credibilitatii institutiei a fost, in 2009, principalul obiectiv al noului presedinte Bogdan Chiritoiu, care a afirmat ca doreste “intensificarea monitorizarii pietelor si promovarea unui mediu concurential intre agentii economici, cu atât mai mult cu cât in contextul actual, criza economica determina intensificarea practicilor anti-concurentiale, dar si cresterea presiunilor pentru acordarea ajutoarelor de stat”.

În paralel cu declansarea unor anchete de cunoastere sectoriala, in 2009, Consiliul Concurentei a finalizat o serie de investigatii, cum ar fi cele privind pietele pâinii, imobiliara, a comercializarii cu amanuntul a produselor alimentare, identificând si sanctionând practicile anti¬concurentiale. 48 de societati comerciale care isi desfasoara activitatea pe piata pâinii si pietele conexe din judetele Vrancea si Maramures, precum si Asociatia Comerciantilor Depozitari de Cereale din România (ANCER) au fost amendate cu 6,298 milioane lei (aproximativ 1,5 milioane euro).

Potrivit constatarilor din cadrul investigatiei de pe piata imobiliara, serviciile notariale din România sunt caracterizate printr-un grad de reglementare ridicat in raport cu media europeana, in timp ce gradul de protectie a consumatorului este mai scazut. Astfel, aproximativ 15% din onorariul notarial pentru o tranzactie imobiliara este reprezentat de redactarea contractului de vânzare – cumparare, desi continutul acestuia este tip, neimplicând creativitate din partea notarului sau un efort intelectual deosebit, dar majorând in mod nejustificat costul final.

Analiza sectoriala referitoare la comertul cu produse alimentare a relevat ca 80% dintre furnizorii chestionati au apreciat calitatea relatiilor comerciale cu cei mai importanti retaileri ca fiind “cel putin acceptabila”. Autoritatea româna de concurenta a emis un punct de vedere privind reglementarea comercializarii produselor alimentare.
Consiliul Concurentei a avizat, de asemenea, 22 de masuri de ajutor de stat elaborate in 2009 de România, cu fonduri nationale si comunitare, al caror buget total este de 6,083 miliarde euro si numara aproximativ 60.000 agenti economici.

Împreuna cu Comisia Europeana, Cons iliul Concurentei urmareste derularea proiectului NetCity de instalare in Bucuresti a retelei municipale subterane de comunicatii prin fibra optica. “Asa cum se prezinta acum proiectul, toti operatorii vor fi obligati sa lucreze prin NetCity, ceea ce nu este acceptabil din punctul de vedere al concurentei”, a subliniat presedintele autoritatii române de concurenta, care a mai aratat ca “exista alternativa deschiderii unei investigatii” care va consuma timp si resurse.

loading...

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.