Deficit bugetar de 6% din PIB, în primele 11 luni din 2009

Executia bugetului general consolidat in primele 11 luni ale anului a inregistrat un deficit estimat de 29,7 miliarde lei, reprezentând 6% din PIB, fata de un deficit de 36,5 miliarde lei, prevazut ca obiectiv anual, conform acordului stand – by revizuit, incheiat cu FMI.

Conform datelor operative publicate de Ministerul Finantelor Publice, veniturile bugetului general consolidat cumulate pentru perioada 1 ianuarie – 30 noiembrie au fost de 143,4 miliarde lei, inregistrând un decalaj de 6% fata de aceiasi perioada a anului precedent, respectiv 1,5% din PIB, ca urmare, in principal, a reducerii incasarilor din impozitul pe profit (minus 11,3%), precum si a celor din TVA (minus 18,2%) si a taxelor vamale (minus 32,4%).

Aceste reduceri au fost partial compensate de cresterea incasarilor din impozitul pe venit cu 1,7%, accize cu 13,4%, impozite si taxe pe proprietate cu 4,7%, fata de aceiasi perioada a anului precedent. Cheltuie lile bugetului general consolidat cumulate pentru perioada mentionata s-au cifrat la 173,1 miliarde lei, inregistrând o crestere de 2,9% fata de aceeasi perioada a anului precedent, dar se mentin in limitele aprobate, reprezentând 89,3% din prevederile anuale.

Cheltuielile de personal pe primele 11 luni ale anului in curs, inregistreaza o crestere de 4,7% fata de aceiasi perioada a anului precedent. Cu toate acestea, cresterea fiind in principal consecinta majorarilor salariale aprobate in a doua parte a anului 2008, din analiza datelor in termeni comparabili rezulta o diminuare a acestora fata de anul precedent.

Cheltuielile cu bunuri si servicii s-au redus cu 7,1% fata de perioada similara a anului precedent, ca urmare a masurilor de restrângere aprobate prin Ordonanta de Urgenta nr. 34/2009, si se asteapta mentinerea acestui trend si in ultima luna a anului.
De asemenea, cheltuielile cu asistenta sociala s-au majorat cu 20,2%, fata de aceiasi perioada a anului precedent, ca urmare a majorarii punctului de pensie in octombrie 2008 si acordarii pensiei sociale minim garantate incepând cu luna aprilie 2009.

Totodata, pentru a diminua efectele crizei economice si financiare asupra categoriilor sociale vulnerabile, Guvernul a adoptat o serie de masuri de protejare a categoriilor sociale cu venituri reduse: acordarea pensiei sociale minime pentru pensionarii cu venituri mici (pâna la 300 de lei de la 1 aprilie 2009, iar diferenta pâna la 350 de lei de la 1 octombrie 2009), indexarea pensiilor cu 3% de la 1 aprilie 2009 si 2% de la 1 octombrie 2009 si majorarea venitului minim garantat cu 15%, asigurata in intregime de la bugetul de stat.

Cheltuielile cu dobânzi au crescut cu 65,8% fata de aceiasi perioada a anului precedent din cauza inrautatirii conditiilor interne si internationale de finantare a deficitului.
Cheltuielile pentru investitii, care includ cheltuielile de capital precum si transferuri pentru programele de dezvoltare au fost in perioada 1 ianuarie – 30 noiembrie in suma de 28,6 miliarde lei, respectiv 5,8% din PIB.

Loading...

Citește și
loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.