Francul elvetian, printre cele mai stabile monede din 2009

Francul elvetian (CHF) a fost printre cele mai stabile monede ale anului 2009, având o variatie anuala de sub 0,5% fata de euro, si o diferenta de numai 6% intre minimul si maximul inregistrate in anul in curs, este de parere Victor Safta, directorul sucursalei din România a X-Trade Brokers, cea mai mare casa de brokeraj din Europa Centrala si de Est.

“Francul elvetian a fost printre cele mai stabile monede ale anului curent, marcând o variatie anuala de sub 0,5% fata de euro si o diferenta de doar 6% intre minimul si maximul inregistrate in 2009, astfel incât pentru investitori nu a fost un instrument foarte interesant, dar a dat putine emotii românilor care au contractat credite in franci elvetieni in anii anteriori”, a explicat Safta. Potrivit specialistului, dolarul american a avut fluctuatii importante, iar deprecierea consemnata in cea de-a doua jumatate a anului 2009 a fost recuperata in cursul lunii decembrie.

“Principala moneda de referinta a lumii – dolarul american – s-a apreciat in primul trimestru de la 1,4053 USD pentru un euro – la inceputul anului – pâna la nivelul atins in luna martie, respectiv de 1.2457 USD pentru un euro (…) in cea de-a doua jumatate a anului curent (…), dolarul american a intrat pe o panta de depreciere, dar a recuperat considerabil in luna decembrie, astfel incât in prezent inregistreaza o scadere de doar circa 2% fata de valoarea inregistrata la inceputul anului”, a mentionat seful X-Trade Brokers România.

În ceea ce priveste moneda nationala, Safta considera ca politica Bancii Nationale a României s-a dovedit a fi benefica si a marcat, conform analistului pietei de brokeraj, o depreciere de aproximativ 4% de la inceputul anului pâna la sfârsitul saptamânii trecute. “(…) variatia dintre valorile minima si maxima inregistrate de Leu fata de Euro in anul curent a fost de doar 6%, moneda nationala nefiind foarte volatila, comparativ cu alte monede.

Criza politica din toamna a contribuit la atingerea unui nou nivel de depreciere a leului, comparabil cu cel din primavara, moneda nationala inregistrând astfel o evolutie “aparte” comparativ cu principalele monede est-europene ale statelor membre UE”, a punctat Victor Safta.
Pe segmentul principalelor monede din estul Europei, tranzactionate prin platforma X-Trade Brokers, s-a inregistrat o depreciere semnificativa la inceputul anului 2009, iar ulterior s-a recuperat din valoare, mai putin Leul, care a scazut semnificativ, din nou, in toamna in perioada crizei politice.

Cele mai mari posibilitati de câstig pentru investitori le-a oferit dolarul australian (AUD), moneda care a marcat cea mai puternica apreciere fata de dolarul american, respectiv de 25%. Pentru anul 2010, analistii X-Trade Brokers România se asteapta ca piata forex sa isi mentina volatilitatea ridicata in special in prima jumatate a anului, urmând ca, in cea de-a doua parte a anului, monedele lumii sa reflecte din ce in ce mai clar ierarhia economica mondiala.

X-Trade Brokers DM SA este o casa de brokeraj infiintata in Polonia, in anul 2002, care s -a extins in alte sase tari europene: Cehia, Slovenia, Spania, Italia, Germania si România, fiind autorizata si monitorizata de institutiile locale care reglementeaza pietele de profil. La nivel european, X-Trade Brokers are peste 15.000 de clienti care tranzactioneaza lunar un volum ce depaseste 20 miliarde euro. Pe piata din România, X-Trade Brokers s-a lansat oficial in februarie 2009, fiind autorizata de catre Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM).

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.