Preţul energiei electrice va creşte cu circa 4%, din ianuarie 2010

Pretul energiei electrice va creste, de la 1 ianuarie, cu 3,5 – 4%, cel al gazelor naturale urmând sa ramâna neschimbat, a declarat luni (28 decembrie 2009), presedintele Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei, Petru Lificiu.

Acesta a precizat ca aceasta majorare a tarifului pentru energia electrica a rezultat in urma indexarii cu inflatia si pe baza unei rate de schimb leu/euro de 4,2%, pentru finele lui 2009.
Pe de alta parte, ANRE a decis sa mentina neschimbat pretul gazelor naturale, desi E.On România a solicitat majorarea pretului gazelor cu 15% si a pretului energiei electrice cu 12% de la 1 ianuarie 2010.

“Am cerut ANRE majorarea pretului gazelor naturale cu 15% si a pretului energiei electrice cu 12% de la 1 ianuarie 2010. Suntem constienti ca scenariul nu este realist in conditiile actuale de piata, dar speram sa gasim o solutie de compromis pentru toti jucatorii”, a afirmat luna aceasta directorul general al Companiei E.On, Frank Hajdinjak.
Directorul general al E.On România a explicat ca majorarea a fost solicitata deoarece compania are pierderi cumulate in ultimii ani din nerecuperarea marjelor din distributie si furnizare.

În opinia reprezentantilor Asociatiei Oamenilor de Afaceri din România, cererea de crestere a preturilor de furnizare a gazelor naturale, cu 15% de la 1 ianuarie 2010, este “fara scuza si indecenta”.

AOAR considera ca cererea de majorare a preturilor este lipsita de orice justificare economic corecta, in conditiile in care, fata de majorarea pretului de furnizare a gazelor naturale cu 20% in 2008, pe fondul cresterii pretului barilului de petrol la 141 dolari/baril la 1 iulie 2008, pretul a fost redus in 2009 doar cu 8% si asta in urma presiunii cons iderabile executate de media si mediul de afaceri.

Asociatia subliniaza ca pretul de achizitie a gazelor importate a scazut constant in prime le 9 luni ale anului 2009, de la 46,51 dolari/Mwh, in luna ianuarie, când importurile au fost practic 0, pâna la 25,36 dolari/Mwh, in septembrie, cota de import in octombrie fiind de 6%, comparativ cu anul 2008, când cota de import a fost sub 30%.
Practic, din datele oficiale prezentate de ANRE, in primele 10 luni, România a functionat pe baza productiei interne de gaze naturale, importurile fiind facute fie in conditii contractuale speciale (mari consumatori), fie pentru inmagazinare.

Citește și
1 Comentariu
  1. Mike V spune

    Cum ramane cu declaratia lui Boc ca nu va creste pretul la energie anul viitor. Sau era de propaganda electorala?

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.