Revenirea economiei în 2010, condiţionată de programul de guvernare

Revenirea economiei românesti in anul 2010 este conditionata de programul de guvernare, care ar trebui sa puna accentul pe schemele de garantare, stimularea muncii, iar protectia sociala ar trebui sa fie mai clar directionata, a declarat luni (28 decembrie 2009), secretarul general al Asociatiei Oamenilor de Afaceri din România, Cristian Pârvan.

“În anul 2010, exportatorii ar putea avea o revenire odata cu revigorarea tarilor care au fost afectate de criza financiara. În ceea ce priveste mediul de afaceri românesc, acesta va continua sa depinda de strategia de guvernare. Ar trebui accentuate puncte precum schema de garantare, stimularea muncii si ar fi necesara o protectie sociala mai bine tintita”, a afirmat Pârvan.

Referitor la Bugetul de Stat pentru anul 2010, reprezentantul AOAR a precizat ca mentinerea nivelului de taxe si impozite este benefic pentru economie, pentru firmele românesti.
“Speram sa nu creasca taxele si impozitele. Avem nevoie de un buget fundamentat pe politici publice, nu unul stabilit pe câte un minister. În 2010 asteptam o serie de stimulente pentru mediul de afaceri, dar nu ni s-a propus nimic deocamdata”, a adaugat Cristian Pârvan.

Guvernul a aprobat proiectul Legii Bugetului de Stat pentru anul 2010 si proiectul Legii Bugetului asigurarilor sociale de stat pentru anul 2010.
Potrivit primului ministru, Emil Boc, cele doua bugete sunt fundamentate pe indicatorii macroeconomic i negoc iati cu organisme le internationale, cota unica a fost mentinuta la 16%, TVA la 19%, inflatia este prognozata la 3,7%, iar cresterea economica avuta in vedere este de 1,3% din PIB.

Contributiile de asigurari sociale vor ramâne la nivelul din 2009, va fi mentinuta neimpozitarea profitului reinvestit, iar pensia sociala minima va fi indexata cu rata inflatiei.
Ministrul Finantelor Publice, Sebastian Vladescu, a declarat ca Bugetul general consolidat va permite stabilitatea economica necesara României pentru a se putea finanta in 2010.

Bugetul de stat a fost proiectat cu un deficit proiectat la 35,024 miliarde lei, pe fondul unor venituri bugetare anticipate la 66,654 miliarde lei si al unor cheltuieli bugetare de 101,678 miliarde lei.
Veniturile din impozitul pe profit, venit si pe câstigurile de capital sunt prevazute la 17,317 miliarde lei, incasarile din TVA la 35,548 miliarde lei, iar incasarile din accize la 16,88 miliarde lei.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.