Sectorul energetic în 2009, primele progrese după criza gazelor din 2008

Sectorul energetic românesc a inregistrat primul succes, dupa criza gazelor naturale din iarna 2008 – 2009. România si Rusia au semnat, la inceputul lunii iunie, primul acord de colaborare de dupa 1989, care prevede identificarea unui spectru cât mai larg de colaborare, inclusiv infiintarea unei societati mixte de catre Romgaz si Gazprom.

Societatea mixta va fi detinuta 50% de Romgaz si 50% de Gazprom. Colaborarea va consta in depozitarea gazelor naturale si in valorificarea prin vânzare directa, precum si in investitii comune in cogenerare. Tot in iunie, a fost prezentat proiectul restructurarii sistemului de productie din sectorul energetic si schema celor doua companii ce urmeaza sa fie infiintate in domeniu.

Prima companie ar urma sa fie formata din Complexul Energetic Turceni, CE Rovinari si CE Craiova, CN Cernavoda, Unitatile 1 si 2, sucursalele Hidroelectrica Vâlcea si Slatina, Societatea Nationala a Lignitului Oltenia si Electrica.

Aceasta societate va folosi surse precum lignit, apa si uraniu. Cea de-a doua societate va fi formata din CET Deva, CET Paroseni, ELCEN, sucursalele Hidroelectrica Portile de Fier, Sebes, Buzau, Târgu Jiu, Compania Nationala a Huilei, Electrica, iar in a doua structura a companiei vor fi incluse CH Caransebes, Hateg, Arges, sucursalele Hidroelectrica Cluj, Bistrita, Sibiu. Compania va folosi surse precum huila, apa si gaze naturale.

Producatorii neinclusi in cele doua structuri sunt Galati (societate formata din Termoelectrica si CEZ), Borzesti (Termoelectrica, Electrabel si Gaz de France), Braila (Termoelectrica, E.ON si Enel), Doicesti (Termoelectrica si Mechel) si CET Drobeta (in cadrul RAAN).

Pentru integrarea in schema proiectului energetic national a doua noi companii in sectorul energetic – Electra si Energetica – societatile ce ar urma sa faca parte din acestea au fuzionat. Hidroelectrica, Compania National a Huilei Petrosani, Electrocentrale Bucuresti, CET Deva si CET Paroseni au aprobat in cadrul AGA sa fuzioneze pentru infiintarea celei de-a doua companiei Energetica.

Societatea Nationala a Lignitului Oltenia a aprobat fuziunea cu Hidroelectrica, Nuclearelectrica si Complexurile Energetice din Turceni, Rovinari si Craiova, pentru infiintarea companiei Electra. De asemenea, Hidroelectrica a aprobat divizarea companiei in doua, o parte urmând sa faca parte din Electra, iar cea de a doua din Energetica.

Restructurarea agentiilor si institutiilor specializate, pe fondul crizei, a facut ca cele 14 institute nationale de cercetare din subordinea Ministerului Economiei sa fie scoase din schema finantarii guvernamentale. Acestea nu vor mai primi, de la 1 ianuarie 2010, subventii de la bugetul de stat, urmând sa lucreze pe baza comenzilor pe care le au.
Criza a adus si disponibilizari in soc ietatile si companiile nationale aflate in subordinea Ministerului Economiei. De aici ar urma sa plece circa 10.200 de persoane. Un numar de 30 de societati si companii nationale din subordinea ME se afla in proces de restructurare.

Investitiile au continuat, totusi, cu sume care s-au ridicat la 1,2 miliarde euro. Hidroelectrica a inaugurat prima centrala complet automatizata, pe Râul Alb, investitie de 18 milioane euro. Centrala hidroelectrica Râul Alb face parte din programul Amenajarea Hidroenergetica Bistra-Poiana Marului-Ruieni-Poiana Rusca.
La finele lui octombrie au demarat si lucrarile de constructie a hidrocentralei de la Islaz, judetul Teleorman, proiect amânat vreme de mai multi ani, dupa ce a fost initiat in 2003.

În perioada de executie a lucrarii, estimata la cel putin trei ani, urmeaza sa fie create intre 2.500 si 4.000 de locuri de munca, iar investitia totala a fost estimata la mai mult de 100 de milioane de euro. La inceputul lunii noiembrie, a fost repornita si Centrala idroelectrica de la Ipotesti, jud. Olt (sud), complet retehnologizata. Retehnologizarea centralei hidroelectrice Ipotesti a costat aproximativ 65 milioane de euro. Lucrarile au fost incredintate unui consortiu format din companiile Voith¬Siemens si VaTech Andritz.

La mijlocul lunii noiembrie, Hidroelectrica a inaugurat si hidrocentrala de la Movileni de pe râul Siret. Valoarea investitiei este de 650 milioane lei, iar puterea instalata este de 33,9 MV. Hidrocentrala va furniza 112,4 GWh de energie pe an.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.