Toate declaraţiile fiscale vor fi certificate de un consultant fiscal, din 2010

Obligatia de certificare a declaratiilor fiscale anuale ale contribuabililor persoane juridice, de catre un consultant fiscal se va aplica din 2010. In aceste conditii, de anul viitor, firmele trebuie aiba unui consultant fiscal pentru declaratiile anuale privind impozitul pe profit, chiar daca acestea au fost intocmite sau verificate, in prealabil, de un expert contabil.

.
Obligatia este prevazuta de Legea nr. 52/2009 pentru aprobarea Ordonantei Guvernului nr. 47/2007 privind reglementarea unor masuri financiar-fiscale. Desi legea pentru aprobarea acestei ordonante a facut obiectul unei cereri de reeaxaminare, deputatii au pastrat prevederea potrivit caruia „declaratiile fiscale anuale ale contribuabililor persoane juridice vor fi certificate de catre un consultant fiscal, in conditiile legii, cu exceptia celor pentru care este obligatorie auditarea.”

Prevederea vizeaza Declaratia privind impozitul pe profit – formularul 101 – care trebuie depusa si completata anual la organele fiscale.

Potrivit reprezentantilor Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF), scopul principal al acestei reglementari este sa reduca erorile din declaratiile fiscale anuale ale contribuabililor persoane juridice.

Primul termen de depunere a declaratiilor fiscale anuale pe profit este 15 februarie. In aceasta prima etapa se incadreaza companiile care isi definitiveaza pina la aceasta data inchiderea exercitiului financiar anterior, organizatiile nonprofit. Insa, majoritatea firmelor depun declaratia anuala de impozit pe profit pina pe 15 aprilie.

Pe de alta parte, Asociatia Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR) cere Presedintelui Romaniei sa respinga legea aprobata de Parlament.
AOAR considera fara sens legea aprobata de Parlament care, prin introducerea unei noi certificari, vine si amplifica fenomenul parafiscalitatii. Astfel de masuri sunt contrar eforturilor facute de Guvern pentru a reduce numarul de taxe platite de companii, cat si contar cerintelor de simplificare a birocratiei cu pana la 25% pana in 2012, masura prevazuta de Comisia Europeana.

Integral în Avocat.net

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.