Trichet face apel la statele din zona euro pentru reducerea deficitelor

Presedintele Bancii Centrale Europene, Jean-Claude Trichet, a facut apel la cele 16 tari din zona euro sa-si reduca deficitele “cel mai târziu in 2011”, transmite Reuters.

“În zona euro, deficitele bugetare ar trebui reduse cel mai târziu in 2011, in unele tari chiar din 2010, pentru a pastra increderea in finantele de stat”, a declarat Trichet.

Presedintele BCE a facut apel la banci sa usureze accesul la credit, evitând in felul acesta o noua criza a creditului. “Bancile trebuie sa fie constiente de rolul lor central, in acordarea de credite pentru economie”, a declarat Trichet.

Datoria Greciei, unul din statele din zona euro, este estimata la 300 miliarde de euro, de trei ori mai mare decât cea a Germaniei, cea mai mare economie a zonei euro. Conform estimarilor, deficitul public va ajunge la 12,7% din PIB anul acesta, depasind limita de 3% pentru tarile din zona euro.

Luna aceasta, cabinetul cancelarului german, Angela Merkel, a aprobat bugetul pe 2010, care prevede o datorie record, de 85,8 miliarde de euro in 2010. La jumatatea lui 2010, guvernul va prezenta un plan de salvare a economiei, in contextul crizei economice mondiale. Acesta urmareste ca, din 2011, deficitul sa fie redus cu aproximativ 10 miliarde de euro pe an.

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.