Amnistia fiscală din Italia a dus la repatrierea a 95 miliarde de euro

Programul de amnistie fiscala adoptat de guvernul italian a permis repatrierea sau regularizarea a 95 miliarde de euro, a anuntat marti (29 decembrie 2009) un comunicat al Ministerul Economiei, precizând ca 98% din aceste fonduri au fost repatriate in peninsula, transmite AFP.

“Volumul operatiilor este de 95 miliarde de euro. Din aceasta suma, 98% este reprezentata de repatrierile efective in Italia”, a precizat Ministerul Economiei intr-un comunicat. Conform unei prime estimari, ministrul Economiei, Giulio Tremonti, a anuntat saptamâna trecuta ca s-a reusit repatrierea a peste 80 de miliarde de euro. Impozitul fiind fixat la 5% din suma repatriata sau regularizata, aceasta masura a dus la intrarea a aproape 5 miliarde de euro la bugetul de stat.

Datorita acestui dispozitiv, italienii vor putea, din 15 septembrie, sa-si repatrieze bunurile si capitalurile plasate in strainatate, sau sa le regularizeze, lasându-le acolo unde sunt daca o anumita tara garanteaza schimbul de informatii fiscale cu Italia.

Guvernul italian a decis la jumatatea lui decembrie sa prelungeasca pâna la finalul lunii aprilie aceasta masura, majorând nivelul taxei care va trebui platita de italienii care doresc sa beneficieze de amnistia fiscala. Pâna la finalul lui februarie, taxa va ajunge la 6% din suma, apoi, de la sfârsitul lui februarie pâna la finalul lui aprilie, va reprezenta 7% din suma.
“Timpul paradisurilor fiscale a trecut pentru totdeauna”, apreciaza ministerul in comunicat. Adoptarea acestei masuri a suscitat o polemica aprinsa in tara, opozitia acuzând guvernul si majoritatea parlamentara ca face jocul “mafiotilor” si al evazionistilor fiscali.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.