Crescătorii de păsări vor subvenţii pentru susţinerea activităţii de bunăstare în ferme

0 23

Alocarea unor fonduri de la bugetul de stat pentru sustinerea activitatii de bunastare in sectorul avicol ar putea reduce impactul resimtit de crescatorii autohtoni de pasari din cauza anularii subventiilor din acest sector, incepând cu ianuarie 2010.

“Am facut demersuri la Ministerul Agriculturii pentru obtinerea unor subventii pe activitatea de bunastare, aceasta reglementare fiind acceptata in regulamentului Comisiei Europene. Acest sprijin va fi notificat la Bruxelles si consider ca exista sanse sa inlocuim subventiile primite pâna la finele acestui an”, a declarat presedintele Uniunii Nationale a Crescatorilor de Pasari din România (UNCPR), Ilie Van.

Acesta a precizat ca este vorba de un sprijin, in medie, de 1,6 lei pe kg de pasare pui, similar cu subventia primita de crescatori din bugetul de stat in perioada 2007-2009.
“Pe bunastare sunt derulate mai multe activitati in fermele avicole, cu costuri mult mai mari, dar sunt acceptate pentru finantare din bugetul de stat, deoarece nu distorsioneaza piata UE. Aceste tipuri de activitati sunt incluse in cutia verde a UE, pentru ca se obtin produse mai curate”, a spus Van.

Potrivit sursei citate, pentru obtinerea acestor tipuri de subventii, crescatorii trebuie sa respecte anumite reguli pe perioade de cel putin cinci ani si de cel mult sapte ani.
În ceea ce priveste scumpirile cu 20% pentru carnea de pasare, anuntate cu 1 ianuarie 2010, pentru a compensa anularea subventiilor, Van a precizat ca nu se va intâmpla acest lucru pentru ca, in prezent, exista un excendent de stocuri, iar luna ianuarie este o luna cu vânzare lenta.

“Acum avem stocuri suficiente si nu cred ca se vor inregistra majorari de preturi la carnea de pasare, in conditiile in care ianuarie este o perioada cu vânzare lenta. Acest lucru s-ar putea vedea spre sfârsitul lunii februarie, daca o parte dintre producatori se retrag de pe piata din lipsa de resurse financiare si din cauza scaderii ofertei. Noi speram totusi ca vom putea obtine aceste subventii pe bunastare, pe activitatile efectuate deja de unii producatori din resurse proprii”, a adaugat Van.

Potrivit normelor europene, subventia actuala la carnea de pasare, de 1,6 lei pe kilogram, se elimina de la 1 ianuarie, deoarece expira perioada de tranzitie de 3 ani in care România putea acorda aceste subventii. Autoritatile române au anuntat ca vor notifica la Bruxelles in cel mai scurt timp formele de ajutor care vor putea fi acordate incepând de anul viitor. În prezent, preturile la carnea de pasare la poarta fabricii se ridica la 5,8 lei pe kilogram de carcasa, iar in magazin se ajung la circa 7-8 lei kg in carcasa.

Potrivit lui Van, in 2009 crescatorii români de pasari au reusit sa isi dubleze exporturile in 2009, de la 9.000 de tone in 2008 la circa 20.000 de tone. Cu toate acestea, circa 25% din carnea de pui de pe piata, respectiv 100.000 de tone pe an, provine din importuri, Olanda fiind tara de unde provin cele mai mari cantitati de pulpe de pui.
“Deorece intre tarile UE nu se plateste TVA, importatorii cumpara carnea din afara si aici pot sa o vânda mai ieftin decât producatorii locali. Din pacate, autoritatle nu au luat nicio masura pentru stoparea acestor practici de evaziune fiscala”, a explicat Van.

Noul ministr al Agriculturii, Mihail Dumitru, a anuntat ca principala sa prioritate vizeaza notificarea formelor de ajutor acordate din ianuarie 2010 in agricultura. “D in ianuarie trebuie sa inlocuim actuale le forme de ajutor de stat cu altele noi, pentru ca finalizam perioada tranzitorie, si sa vedem ce alte forme noi putem introduce cu acordul Comisiei Europene (CE)”, a declarat recent ministrul Agriculturii.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.