Înregistrarea la Registrul Comerţului se va face sub control administrativ

Proiectul de reglementare care prevede inregistarea la Registrul Comertului isi propune deblocarea a activitatii unor registre ale comertului, printre care si Registrul Comertului Bucuresti, in rolul caruia se afla astazi nu mai putin de 16.000 de dosare in curs de solutionare, precum si trecerea de la sistemul de inregistrare sub control judiciar la sistemul de inregistrare sub control administrativ, a declarat ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, la inceputul sedintei de Guvern.

“Traditional in tara noastra, dupa 1990, s-a adoptat sistemul de control judiciar. În timp, datorita aglomerarii acestor registre, precum si datorita limitarii numarului de dosare procesate de catre judecatorii delegati in temeiul hotarârilor adunarilor generale ale magistratilor, s-a ajuns la aglomerarea treptata si afectarea bunului mers al circuitului comercial.

Din acest motiv, noi am promovat acest proiect de ordonanta care isi propune sa dea din competenta judecatorului delegat in competenta directorilor Oficiilor Registrelor Comertului sau a persoanelor desemnate de catre acestia a cererilor de inregistrare precum si a altor cereri potrivit legii de competenta de registrului comertului. Aceste cereri se vor rezolva prin rezolutii”, a explicat Predoiu.

Potrivit acestuia, persoana care este nemultumita de aceasta lege poate sa faca plângere, iar procedura se va transforma dintr-una “necontencioasa” in una “contencioasa”. “Chiar si pentru anumite cereri mai complicate, cum ar fi fuziunile transfrontaliere sau cele de dizolvare de drept pentru lipsa preschimbarii certificatului, se pastreaza acest control. Pentru cererile de inregistrare si majoritatea procedurilor se trece la un control administrativ.

Noi suntem pregatiti la Oficiul Registrului Comertului sa preluam, in 15 zile, aceasta operatiune. Speram ca in 2-3 luni de zile sa reglementam. Sper ca magistratii sa coopereze in acest transfer, sa ajungem la o situatie de normalizare cât mai rapida”, a mai aratat ministrul.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.