EUR
4,75 RON
(+0.05%)
USD
4,22 RON
(-0.9%)
GBP
5,56 RON
(-1.23%)
CHF
4,24 RON
(-0.73%)
AUD
2,99 RON
(-0.39%)
CAD
3,14 RON
(-0.29%)
BGN
2,43 RON
(+0.02%)
RUB
0,07 RON
(+0.74%)
ZAR
0,29 RON
(+1.16%)
BRL
1,08 RON
(+2.3%)
CNY
0,63 RON
(-0.53%)
INR
0,06 RON
(+0.01%)

Înscrierea la Registrul Comerţului se va face mai uşor

0

Guvernul a aprobat, in sedinta de marti (29 decembrie 2009), o ordonanta de urgenta privind inscrirea mai facila a firmelor in Registrul Comertului.

Ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, a declarat, la finalul sedintei de Guvern, ca ordonanta instituie o serie de masuri pentru deblocarea activitatii Registrului Comertului, având in vedere ca a fost aglomerat cu dosare neprocesate si pentru a degreva judecatorii de activitati administrative.

“Competenta de inregistrare in Registrul Comertului si a altor cereri, potrivit legii, apartine de acum directorului Oficiului Registrului Comertului din raza tribunalului in care comerciantul isi desfasoara activitatea. De asemenea, directorul general al Oficiului National al Registrului Comertului poate sa desemneze persone care sa efectueze inregistrarea”, a spus Predoiu.

El a explicat ca cererile precum cele privind constatarea, dizolvarea unei societati, cereri privind constatarea dizolvarii societatii ca urmare a nepreschimbarii certificatului de inregistrare sau al celui fiscal, cereri privind numirea unui lichidator in cazul procedurii de lichidare judic iara sau cele pentru constatarea legalitatii fuziunii ramân in competentele tribunalului in a carui raza teritoriala isi are sediul comerciantul.

Ministrul Justitiei a aratat ca aceasta reglementare reprezinta “un pas dintr-un proces mai larg de modernizare si reformare a Registrului Comertului”. “În termen de sase luni de zile, noi ne propunem sa trecem la un sistem de inregistrare bazat pe registraturi comerciale. Acest sistem este cunoscut in Europa. De altfel, in rândul statelor membre exista doua sisteme de inregistrare:

unul cu control de legalitate asa cum am avut noi pâna azi si altul cu un control administrativ cum preconizam sa il adoptam, obiectivul fiind acela de a a asigura proceduri mult mai rapide si mai sigure privind inregistrarea in Registrul Comertului si degrevarea magistratilor de activitati administrative”, a afirmat ministrul. Potrivit acestuia, proiectul de ordonanta a fost elaborat de MJ inca din octombrie, dar, “din cauza incapacitatii Guvernului de a adopta ordonante de urgenta”, el nu a putut fi promovat mai devreme. “Este o obligatie pe care am luat-o fata de mediul de afaceri”, a spus Predoiu, mentionând ca ordonanta intra in vigoare la 15 zile de la publicarea in Monitorul Oficial.

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.