Maşinile Euro 4 de import, scutite de la taxa auto încă 45 de zile în 2010

Cetatenii români care introduc in tara masini Euro 4 din state ale Uniunii Europene pâna la 31 decembrie 2009 vor avea la dispozitie inca 45 de zile, incepând cu 1 ianuarie 2010, pentru a-si inmatricula autovehiculele fara sa achite taxa de poluare, a decis, marti (29 decembrie 2009), Executivul, printr-o ordonanta de urgenta.

Potrivit prim-ministrului Emil Boc, scutirea de la plata taxei de poluare, pe termenul de 45 de zile stabilit, se refera la masinile cu norma de poluare de Euro 4, cu o capacitate cilindrica sub 2.000 cmc sau pentru cele din categroia N1.
“Toti cetatenii români care si-au achizitionat sau isi achizitioneaza pâna pe 31 decembrie 2009, din Uniunea Europeana, autovehicule cu norma de poluare Euro 4, cu o capacitate cilindrica ce nu depaseste 2.000 cmc, sau autovehicule N1, cu norma de poluare Euro 4, vor mai avea la dispozitie 45 de zile, de la 1 ianuarie 2010, pentru inmatriculare.

Acesta este termenul pe care domnul ministru Borbely (Laszlo Borbely, ministrul Mediului – n.r.) l-a discutat cu reprezentantii Comisiei Europene, astfel incât toti cetatenii sa aiba egalitate de tratament, indiferent ca si-au cumparat mai devreme sau isi mai cumpara autovehicule pâna la finalul anului. Pentru ceilalti, care cumpara alte masini, avem alte normative in vigoare”, a afirmat Boc.

La rândul sau, ministrul Mediului, Laszlo Borbe ly, a mentionat ca scutirea de la taxa de poluare pentru masinile Euro 4, cu o capacitate cilindrica sub 2.000 cmc, care era in vigoare pâna in prezent, se afla in dezacord cu legislatia europeana, motiv pentru care România era amenintata cu procedura de infringement.
Astfel, a precizat Borbely, Ministerul Mediului a convenit de comun acord cu Comisia Europeana introducerea acestor automobile sub incidenta taxei auto, dar cu ragazul de 45 de zile mentionat.

“Sunt doua acte normative care au fost impuse de UE, având in vedere pericolul de infringement, in cazul in care nu veneam cu aceasta exceptie de la 1 ianuarie. Este vorba de taxa de poluare la acele autovehicule introduse in perioada 15 decembrie 2008 – 31 decembrie 2009. Trebuie sa dam posibilitatea persoanelor care au introdus aceste autovehicule sa le acordam 45 de zile ca sa le inmatriculeze.
De la 1 ianuarie, acele autovehicule introduse in tara, cele sub 2.000 cmc si N1 de pâna la 3,5 tone, care erau exceptate, nu vor mai fi exceptate de la taxa, pentru ca nu ne mai permite Uniunea Europeana”, a explicat Borbely.

Citește și
1 Comentariu
  1. paul doina spune

    Buna ziua,va rog sa-mi spuneti cum se procedeaza cu inmatricularea unui automobil care are euro 4 dar proprietarul nu se afla in tara .Multumesc

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.