EUR
4,74 RON
(0%)
USD
4,20 RON
(+0.24%)
GBP
5,41 RON
(-0.32%)
CHF
4,17 RON
(+0.15%)
AUD
3,00 RON
(-0.17%)
CAD
3,17 RON
(+0.06%)
BGN
2,42 RON
(+0.06%)
RUB
0,06 RON
(-0.27%)
ZAR
0,30 RON
(-0.05%)
BRL
1,13 RON
(-0.24%)
CNY
0,62 RON
(+0.26%)
INR
0,06 RON
(+0.15%)

Plăţi de 182 de milioane de euro pe măsurile de investiţii din PNDR

0

Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (APSDP) a efectuat catre beneficiari plati de 182 de milioane de euro, pâna la data de 24 decembrie 2009, pe cele noua masuri de investitii lansate din Programul National de Dezvoltare Rurala 2007 – 2013 (PNDR), potrivit date lor APDRP.

Alte 543 milioane euro au fost platite beneficiarilor pentru masurile de sprijin pe suprafata implementate de Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura si anume pentru sprijinul in zona montana defavorizata, sprijin pentru zone defavorizate – altele decât zona montana, plati de agro-mediu si plati complementare directe. Pâna in prezent au fost depuse in total 21.531 solic itari de fonduri nerambursabile in valoare publica de 10,37 miliarde euro pentru cele noua masuri lansate, dar in urma procedurii de selectie au fost contractate 9.180 proiecte in valoare publica de 1,7 miliarde euro.

Potrivit datelor APDRP, acest numar mare de cereri de finantare arata interesul deosebit al beneficiarilor, dar si efortul Agentiei pentru a trece fiecare proiect prin etapele procedurale, tinând cont ca la nivelul intregii tari sunt angajati efectiv doar 1.450 de experti.
“Agentia a fost supusa unui efort institutional in aceasta perioada, dar eforturile sustinute si-au aratat beneficiile. Anul viitor vom primi in continuare proiecte pentru masurile pe care le implementam si ma astept, totodata, la o crestere exponentiala a platilor pe care le vom efectua” a declarat Mihai Gavril Vadan, directorul general APDRP.

Programul National de Dezvoltare Rurala 2007 – 2013 este documentul prin care se acorda fonduri europene nerambursabile pentru investitii private si publice care vor asigura dezvoltarea satelor din România. Banii disponibili, respectiv fondurile nerambursabile, pentru realizarea acestui program sunt de peste 10 miliarde de euro. Din acesti bani, peste 8 miliarde euro sunt bani alocati României de Uniunea Europeana prin Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala, restul provenind de la bugetul national.

PNDR este destinat dezvoltarii zonelor rurale din România, prin crearea conditiilor moderne de trai in societatile rurale si prin identificarea unor oportunitati reale pentru toti cei care vor sa ramâna in spatiul rural. Un alt obiectiv al PNDR este pastrarea diversitatii la sate ca un patrimoniu socio-cultural integrat european. Pentru realizarea acestor obiective, au fost stabilite patru prioritati de finantare prin PNDR, denunite axe. Este vorba de axele de crestere a competitivitatii produselor agricole si silvice, imbunatatirea mediului si a spatiului rural, cresterea calitatii vietii in mediul rural si diversificarea economiei rurale si LEADER.

Fiecare axa este impartita in masuri, in functie de categoriile de activitati acceptate pentru finantare prin PNDR (investitii, servicii de consultanta, pregatire profesionala, sprijin direct pe suprafata, etc). Potrivit APDRP, daca prin cele 4 axe a fost stabilit un cadru general, specificitatea investitiilor eligibile a fost stabilita prin masurile de investitii, incadrate in fiecare axa in parte.

loading...

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.