Problema livrării petrolului prin conducta Drujba din Ucraina este rezolvată

Problema dintre agentii economici rusi si ucrainieni privind livrarea garantata a petrolului prin conducta “Drujba” si prin intermediul terminalului petrolier “Pivdennii” este rezolvata, informeaza un comunicat al Ministerului Afacerilor Externe al Ucrainei.

În momentul actual nu exista nici o amenintare de suspendare a livrarilor de petrol catre Uniunea Europeana, conform sursei citate. Starea tehnica a conductelor si infrastructura ucraineana de transport a petrolului pe deplin corespunde standardelor proiectate si este pregatita pentru indeplenirea integrala functiilor tehnice si organizator ice privind transportarea petrolului, este mentionat in comunicat.

Ministerul Afacerilor Externe subliniaza ca pe teritoriul României nu exista nici un motiv de ingrijorare pentru partenerii din Vest sau din Est referitor la nerespectarea de catre Ucraina a angajamentelor sale privind tranzitul de petrol.

“În ultima perioada de timp se raspândeste informatia referitor la amenintarea de intreruperea transportarii petrolului rusesc pe teritoriul Ucrainei, in special, catre rafinariile din Slovacia, Cehia si Ungaria. MAE al Ucrainei declara, ca in momentul de fata problema dintre agentii economici privind livrarea garantata a petrolului prin conducta “Drujba” si prin intermediul terminalului petrolier “Pivdennii” practic este rezolvata.

Toate probleme la nivel corporativ sunt eliminate. Colaborarea dintre companiile “Ukratransnafta” si “Transneft” continua pe baza conditiilor reciproc avantajoa se si economic motivate”, potrivit comunicatului MAE. Oleoductul Drujba furnizeaza 50 de milioane de tone de petrol anual. Oleoductele ucrainene transporta aproximativ o cincime din livrarile de petrol rusesc destinate Europei.

Rusia, alaturi de Arabia Saudita, este unul din cei mai mari exportatori mondiali de titei iar Uniunea Europeana depinde de Rusia pentru o treime din importurile sale de titei.
Oleoductul rusesc Drujba porneste din Samara si ajunge in portul croat Omisalj, de la Marea Adriatica, aprovizionand cu petrol Germania, Polonia, Ungaria, Slovacia si Cehia. Conducta are o capacitate prevazuta de peste doua milioane de barili de petrol pe zi, din care 1,4-1,6 milioane de barili pe zi ajung direct la consumatorii din Uniunea Europeana, iar restul in Belarus. Drujba are o lungime de 4.023 km si este operata de compania rusa Transneft.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.