UE, favorabilă prelungirii acordării primelor pentru înnoirea parcului auto

Uniunea Europeana (UE) este favorabila prelungirii acordarii primelor pentru innoirea parcului auto, cu conditia ca aceste subventii sa fie destinate cumpararii de vehicule mai putin poluante, a informat marti (29 decembrie 2009), intr-un interviu, comisarul european pentru Transporturi, Antonio Tajani, transmite AFP.

“Punctele-cheie ramân inovatia si masina verde”, a afirmat Tajani, care va fi din februarie comisar pentru Industrie, intr-un interviu aparut in cotidianul Il Giornale. “Este OK pentru prime, cu conditia sa fie limitate in timp si sa fie destinate unei veritabile inlocuiri a masinii poluante si cumpararii uneia noi, compatibile din punct de vedere ecologic”, a adaugat el.

“Asta inseamna ca nu se vor mai putea trimite masinile vechi in tari mai sarace pentru ca, in acest caz, situatia mediului va deveni mai grava”, a spus Tajani. “Masina este un sector-cheie in Europa din moment ce sectorul da de lucru la 12 milioane de persoane”, a precizat comisarul. Însa “ajutoarele trebuie sa fie instrumente pentru iesirea din criza si nu considerate ca instrumente pe termen lung”, a spus Tajani, sectorul urmând sa se modernizeze si sa se restructureze, mai ales pentru a produce masini mai putin poluante.

“O politica “verde” nu se poate face impotriva industriei”, a apreciat comisarul, adaugând ca “iesirea din criza prevede din partea Uniunii Europene prime acordate pentru inovatie si interventii in favoarea accesului la credite. Va fi o tema de discutie in 2010”. Primele acordate in multe tari europene au sustinut vânzarile de automobile, in pofida crizei. Franta a hotarât sa le prelungeasca, gândindu-se sa le reduca progresiv pâna in 2011. Si Italia doreste sa le prelungeasca si va anunta in ianuarie modalitatile prin care o va face.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.