Cheltuielile de personal la MFP vor fi cu 1,4% mai mici, în 2010

Cheltuielile de personal pro gramate pentru anul 2010, in bugetul general consolidat, se ridica la 45,7 miliarde lei, fiind cu 1,4 miliarde lei mai mici fata de cheltuielile de personal preliminate a se realiza in 2009, de 47,1 miliarde lei, precizeaza Ministerul Finantelor Publice.

Conform unui comunicat al MFP, la bugetul de stat se constata o crestere de la 16,1 miliarde lei in anul 2009 la 16,9 miliarde lei in anul 2010, ca urmare a reorganizarii agentiilor guvernamentale, efectuata in temeiul Legii nr.329/2009, ceea ce presupune trecerea finantarii acestora de la bugetul institutiilor finantate integral din venituri proprii la bugetul de stat. Aceasta a condus la cresterea cheltuielilor de personal ale bugetului de stat in anul 2010 cu 0,7 miliarde lei.

Masura a dus si la cresterea cheltuielilor de personal la institutiile care au preluat in finantare aceste agentii, respectiv Secretariatul General al Guvernului, Ministerul Justitiei, Ministerul Administratiei si Internelor, Ministerul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale, Ministerul Economiei, Ministerul Comunicatiilor si Societatii Informationale, etc.

Potrivit Legii 329/2009, veniturile obtinute de autoritatile si institutiile publice finantate integral sau partial din venituri proprii, care au fost reorganizate ca institutii publice finantate integral de la bugetul de stat, devin venit la bugetul de stat, iar personalul preluat va fi salarizat asemenea personalului din sistemul public. De asemenea, a fost cuprinsa suma de 800 milioane lei necesara platii primei transe din drepturile salariale obtinute prin hotarâri judecatoresti, conform OUG nr.71/2009.

Sumele sunt cuprinse in bugetul Ministerului Finantelor Publice-Actiuni generale, precum si suma de 640 milioane lei, aferenta sporurilor de 65% obtinute prin hotarâri judecatoresti, pentru viitor, de magistrati si personalul auxiliar din justitie si recunoscute prin lege, in bugetele institutiilor din sistemul judiciar (Ministerul Justitiei, Ministerul Public, Înalta Curte de Casatie si Justitie, Curtea Constitutionala si Consiliul Superior al Magistraturii).

“Daca sunt eliminate din calcul sumele mentionate mai sus, pentru a asigura o comparabilitate corecta a cheltuielilor de personal cuprinse in proiectul legii bugetului de stat pe anul 2010, rezulta o reducere fata de anul 2009 cu suma de 1,34 miliarde lei. La bugetele locale estimam o reducere a cheltuielilor de personal de la 17,9 miliarde lei in anul 2009 la 17 miliarde lei in anul 2010, ca urmare a aplicarii Legii-cadru privind salarizarea unitara a personalului platit din fonduri publice.

La bugetele institutiilor finantate din venituri proprii estimam o reducere a cheltuielilor de personal de la 12,6 miliarde lei in anul 2009 la 11,2 miliarde lei in anul 2010, indeosebi ca urmare a trecerii in finantare de la bugetul de stat a agentiilor guvernamentale reorganizate si aplicarii Legii-cadru privind salarizarea unitara a personalului platit din fonduri publice nr.330/2009.

La celelalte componente ale bugetului general consolidat (bugetul asigurarilor sociale de stat, bugetul asigurarilor pentru somaj, bugetul Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate, bugetul Companiei Nationale de Autostrazi si Drumuri Nationale) cheltuielile de personal scad de la 0,58 miliarde lei in anul 2009 la 0,55 miliarde lei in anul 2010”, se precizeaza in comunicatul MFP.

În ceea ce priveste sumele propuse prin proiectul de buget pe anul 2010 la alineatul “reclama si publicitate”, MFP precizeaza ca, in termeni nominali, acestea sunt nesemnificative (la Ministerul Finantelor Publice 50.000 lei, la Ministerul Economiei 47.000 lei) si sunt necesare pentru publicarea in Monitorul Oficial a actelor administrative de interes general (ordin al ministrului), publicarea anunturilor pentru organizarea licitatiilor publice, asa cum prevede legislatia in domeniu.

De asemenea, aceste fonduri vor putea fi utilizate si pentru o mai buna popularizare a politicilor publice si a posibilitatilor pe care le au contribuabilii pentru depunerea declaratiilor de venit si efectuarea platilor in sistem informatic, economisindu-se astfel alte categorii de cheltuieli bugetare.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.