Două unităţi autohtone ar putea exporta produse din carne de porc prelucrate în sistem lohn

0

Doar doua unitati autohtone de procesare a carnii ar putea exporta, incepând cu 1 ianuarie 2010, carne proaspata si produse din carne de porc sub marca româneasca, in conditiile in care acestea lucreaza in totalitate cu materie prima provenita din tarile Uniunii Europene, potrivit datelor furnizate de Asociatia Româna a Carnii.

România a primit in luna noiembrie acordul Comisiei Europene sa exporte pe piata unica europeana carne si produse din carne de porc prelucrate in sistem lohn, adica numai cu carne provenita din tarile UE declarate zone europene oficial libere de pesta porcina clasica. Aceste unitati trebuie sa demonstreze trasabilitatea carnii materie prima si a productiei destinate exportului.

“La ora actuala doar doua firme proceseaza in totalitate cu carne din import. Începând cu 1 ianuarie 2010 vor avea loc mai multe inspectii comunitare in România pentru a urmari unitatile care se vor inscrie pe lista pentru exportul de produse de carne de porc in conditiile in care este respectata trasabilitatea acestor produse. Cred ca exporturile nu vor fi reluate mai devreme de jumatatea anului viitor”, a declarat presedintele ARC, Sorin Minea.

Potrivit sursei citate, pe lista de export supusa verificarilor CE se vor inscrie in jur de sase firme din 180 agreate. Reprezentantii Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) au anuntat ca incepând cu 2010 va fi intrerupta vaccinarea impotriva pestei porcine in fermele comerciale de crestere a porcilor din România, ceea ce ar putea aduce acordul Comisiei Europene pentru intrarea pe piata comunitara cu produse din carne obtinute din porcii autohtoni.

Comisia Europeana a luat decizia de a debloca exporturile de carne pentru România, miercuri, 4 noiembrie, cu unanimitate de voturi, in cadrul reuniunii Comitetului Permanent pentru Lantul Alimentar si Sanatate Animala (SCFCAH). Discutiile pe acest subiect au inceput inca din luna martie a acestui an, cu ocazia vizitei in România a Comisarului european pentru sanatate, Adroulla Vassiliou. În urma ace stor discutii, România a trimis Comisiei Europene solicitarea oficiala privind deblocarea exporturilor la sfârsitul lunii octombrie 2009.

Comisia Europeana a mentionat ca, la inceputul anului 2010, vor avea loc mai multe inspectii comunitare in România pentru a urmari in continuare evolutia pestei porcine clas ice dupa oprirea vaccinarii precum si capacitatea unitatilor de procesare aprobate, de a implementa sistemul lohn in conditii de siguranta si transparenta.
Ultimele focare de pesta porcina din România au fost inregistrate in 2007, in judetul Timis, la fermele companiei americane Smithfield, unde au fost sacrificati peste 50.000 de porci.

În prezent, in România sunt crescuti 5,1 milioane de porci in ferme si gospodarii ale populatie i, din care aproape 1,4 milioane porc i in exploatatii profesionale si 3,8 milioane porc i in gospodariile populatiei. Consumul anual in România se ridica la circa 11 milioane de porci. Înainte de 1989, in România erau crescuti aproape 15 milioane de porci.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.