Firmele din industria prelucrătoare vor primi sume de până la 200.000 euro de la bugetul de stat

Operatorii economici din industria prelucratoare vor primi de la bugetul de stat sume de pâna la 200.000 euro, pentru o perioada de trei ani, prin programul Cresterea competitivitatii produselor industriale din cadrul Politicii Industriale a Ministerului Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri, potrivit proiectului Legii bugetului de stat pentru 2010.

Politica industriala va fi finantata prin bugetul de stat cu 404,8 milioane lei in 2010, conform sursei citate. Sumele vor fi acordate operatorilor economici din industria prelucratoare pentru implementarea si certificarea sistemelor de management al calitatii si/sau a sistemelor de management al mediului, pentru implementarea si certificarea sistemelor de management al sanatatii si sigurantei ocupationale, a sistemelor de management pentru responsabilitate sociala si de igiena alimentara si/sau a sistemelor de management al securitatii informatiei.

De asemenea, banii vor fi alocati pentru dotarea si/sau modernizarea laboratoarelor de testare si etalonare existente, precum si acreditarea acestora, pentru certificarea produselor si/sau obtinerea etichetei ecologice pentru produse, efectuarea de analize de evaluare comparativa pentru activitati din industria prelucratoare pentru realizarea planurilor de restructurare-dezvoltare.

În anul 2009, programul a intâmpinat o serie de dificultati, precum aprecierea incorecta de catre operatorii economici a termenelor de realizare a etapelor, fapt care conduce la numeroase solicitari de decalare a acestora si intocmirea unui mare numar de acte aditionale la contracte. Totodata, dosarele cu documentatiile de plata s-au prezentat in numar mare, incomplete sau prezentate necorespunzator, necesitând o intensa corespondenta pentru completarea si intocmirea corecta a acestora, in vederea acordarii “bun-ului de plata”.

O alta problema intâmpinata a fost intârzierea executarii contractelor, in special a celor care au si activitatea de acreditare a laboratoarelor de catre RENAR (organismul national de acreditare). Aceasta conduce la imposibilitatea finalizarii de catre operatorii economici a ultimei etape din contract (acreditarea), ceea ce a condus la incetarea contractelor cu acordul partilor, intrucât se depaseau cele 24 de luni prevazute in actele normative ca durata maxima pentru derularea unui contract. În aceste situatii operatorul economic realizeaza cu forte proprii etapa de acreditare.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.