EUR
4,76 RON
(-0.03%)
USD
4,20 RON
(-0%)
GBP
5,48 RON
(-0.25%)
CHF
4,20 RON
(-0%)
AUD
3,00 RON
(-0.04%)
CAD
3,20 RON
(-0.45%)
BGN
2,44 RON
(-0.06%)
RUB
0,06 RON
(-0.04%)
ZAR
0,30 RON
(+0.03%)
BRL
1,12 RON
(+0.18%)
CNY
0,63 RON
(-0.03%)
INR
0,06 RON
(-0.09%)

Plăţile pentru proiectele de modernizare a exploataţiilor agricole, peste 115 milioane euro

0

Platile totale efectuate pe proiectele de investitii contractate in vederea modernizarii exploatatiilor agricole au depasit 115 milioane euro, pâna la data de 24 decembrie 2009, in conditiile in care valoarea publica totala a proiectelor contractate este de 3 ori mai mare, respectiv de 361 milioane euro, potrivit datelor Agentiei de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (APDRP).

Pâna in prezent, APDRP a primit 4.529 de cereri de finantare pe masura 121 – “Modernizarea exploatatiilor agricole” din Programul National de Dezvoltare Rurala 2007 – 2013 (PNDR), fiind contractate 1.258 proiecte cu o valoare publica de 361,34 milioane euro.

Potrivit APDRP, lansata in luna martie 2008, masura 121 a suscitat un viu interes inca de la inceput datorita tipologiei investitiilor finantate. Este vorba despre sprijinul dezvoltarii exploatatiilor agricole vegetale si de crestere a animalelor, respectiv de construirea si/sau modernizarea cladirilor utilizate pentru productia agricola, infrastructurii rutiere interne, serelor, inclusiv a centralelor termice si instalatiilor de irigat.

De asemenea, prin fondurile alocate acestei masuri au putut fi achizitionate tractoare noi, combine de recoltat, mijloace de transport specializate. Proiectele de investitii au vizat in sectorul vegetal, dezvoltarea culturilor de legume, pep iniere si plantatii de pomi si arbusti fructiferi, capsunarii, culturi de câmp, precum si plantatiile de vita-de¬vie pentru vin (cu exceptia restructurarii / reconversiei plantatiilor de vita-de-vie) si struguri de masa.

În sectorul de crestere a animalelor au fost sustinute investitii pentru dezvoltarea fermelor de bovine pentru lapte, bovine pentru carne, porcine, ovine si caprine, pasari in sistem extensiv si pentru oua de consum. Suma maxima nerambursabila care poate fi acordata pe aceasta masura a fost de cel mult doua milioane de euro. Programul National de Dezvoltare Rurala 2007 – 2013 este documentul prin care se acorda fonduri europene nerambursabile pentru investitii private si publice care vor asigura dezvoltarea satelor din România.

Banii disponibili, respectiv fondurile nerambursabile, pentru realizarea acestui program sunt de peste 10 miliarde de euro. Din acesti bani, peste 8 miliarde euro sunt bani alocati României de Uniunea Europeana prin Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala, restul provenind de la bugetul national. PNDR este destinat dezvoltarii zonelor rurale din România, prin crearea conditiilor moderne de trai in societatile rurale si prin identificarea unor oportunitati reale pentru toti cei care vor sa ramâna in spatiul rural. Un alt obiectiv al PNDR este pastrarea diversitatii la sate ca un patrimoniu socio-cultural integrat european.

loading...

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.