EUR
4,81 RON
(-0.08%)
USD
4,38 RON
(+0.99%)
GBP
5,65 RON
(+1.31%)
CHF
4,52 RON
(+0.24%)
BGN
2,46 RON
(+0.26%)
BYN
1,96 RON
(+0.97%)
CAD
3,28 RON
(+1.6%)
RSD
0,04 RON
(-0.09%)
AUD
2,88 RON
(+0.84%)
JPY
0,04 RON
(+0.4%)
CZK
0,19 RON
(-0.13%)
INR
0,06 RON
(+1.08%)

 

Legea salarizării unice intră în vigoare la 1 ianuarie 2010

Legea unica a salarizarii intra in vigoare de la 1 ianuarie 2010, principalul scop fiind acela de eliminare a veniturilor salariale exagerate din domeniul bugetar.

Premierul Emil Boc a declarat recent ca odata cu intrarea in vigoare a legii, niciun profesor sau alta categorie nu vor suferi o diminuare a veniturilor sau a sporurilor pe care le au si nici dupa 1 ianuarie 2010 nu va exista o scadere a salariului sau a veniturilor din 2009.

Seful Guvernului a explicat ca aceste declaratii vin ca urmare a unor afirmatii potrivit carora, dupa intrarea in vigoare a legii de salarizare unica a bugetarilor, profesorii vor suferi o diminuare a veniturilor cu 40%. “Am spus acest lucru pentru ca am vazut foarte multe declaratii potrivit carora, dupa ce intra in vigoare legea, la 3 zile, profesorii vor avea venituri cu 40% mai mici. Fals, nu este adevarat. Acest lucru nu se intâmpla. Profesorii nu vor suferi niciun fel de diminuare a salariilor.

La fel, s-a spus ca din ianuarie 2010 profesorii vor avea cu 40% mai mici veniturile decât acum. Fals, nu se intâmpla acest lucru, ci potrivit legii salarizarii unice, profesorii din invatamântul preuniversitar beneficiaza de o crestere mai accelerata a salariilor peste media de 56% cât este per sistem in perioada de aplicare si implementare a legii salarizarii unice”, a precizat Boc.

În plan social, conform prevederilor Acordului Stand-By, România trebuia sa reduca deficitul bugetar prin reducerea ponderii cheltuielilor cu salariile din sectorul public, sa elaboreze o lege a salarizarii unice in care sa nu mai fie permise prime si sporuri mai mari de 30% fata de salariul de baza, sa se realizeze o lege a pensiilor prin care sa fie eliminate pensiile speciale, precum si o lege a responsabilitatii fiscale.

Legea unitara a salarizarii, Legea invatamântului si Legea reorganizarii regiilor au fost obiectul asumarii raspunderii Guvernului in Parlament in luna septembrie. Sindicatele au contestat acest pachet de legii la Curtea Constitutionala, nemultumiti ca au fost modificate grilele de salarizare. Curtea s-a pronuntat pe Legea unitara a salarizarii si pe cea a reorganizarii regiilor, acte normative care au intrat in vigoare la 1 noiembrie. Legea unitara a pensiilor este inca la Parlament.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata