China îşi va spori cu 50% importurile de petrol din Kuweit

În cursul anului 2010, China isi va spori importurile de petrol din Kuwait cu 50% pâna la nivelul de 240.00 0 de barili pe zi, relateaza cotidianul panarab a-Sharq al-Awsat.

Totodata, rafinariile chineze vor prelucra cantitati crescânde de petrol ca urmare a cresterii cererii de pe piata energetica a Chinei. Decizia chineza de a importa o cantitate sporita de petrol din Kuwait a fost luata dupa ce Irakul a anuntat ca isi va dubla exporturile destinate Chinei, iar Arabia Saudita si-a suplimentat cu 12% exporturile destinate aceleiasi piete.

Citeste si:  FMI: O Scoţie independentă ar avea un impact negativ asupra pieţelor financiare

Irakul si Kuwaitul si-au sporit exporturile de petrol cu un continut ridicat de sulf in China dupa ce Arabia Saudita si-a redus cantitatea de petrol cu un continut asemanator destinata pietei chineze. Rafinariile chineze considera petrolul cu un continut bogat de sulf mai rentabil de prelucrat decât alte tipuri de titei. Sinopec, principala firma chineza care rafineaza petrol din Asia, a anuntat ca-si va spori cantitatea de petrol rafinat la 4,1 milioane de barili pe zi, cu 14% mai mult decât in 2009.

Citeste si:  Părinţii copiilor cu autism prezintă la rândul lor simptome ale bolii, fără a fi bolnavi

În 2010 cererea de petrol a Chinei va spori cu 8% fata de o crestere cu numai 3% in cursul anului 2009. Nivelul de 240.000 de barili de petrol kuweitian importat de China reprezinta 6% din totalul importurilor chineze de petrol, evaluate la aproape patru milioane de barili pe zi. China se transforma astfel intr-unul din principalii achizitori de petrol kuweitian impreuna cu Japonia si Corea de Sud.

Kuweitul, al saptelea exportator mondial de petrol, urmareste sa-si ridice exporturile de petrol in China la 500.000 de barili de petrol pe zi si cons idera ca va putea atinge obiectivul propus prin mijlocul investitiei in una-doua rafinarii din China in partenerial cu partea chineza.

Citeste si:  Cererea pentru petrolul exportat de OPEC va ajunge la cel mai scăzut nivel din ultimul deceniu
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata