EUR
4,84 RON
(-0.01%)
USD
4,10 RON
(-0.05%)
GBP
5,38 RON
(-0.18%)
CHF
4,49 RON
(-0.14%)
BGN
2,47 RON
(-0.13%)
BYN
1,67 RON
(-0.26%)
CAD
3,09 RON
(-0.35%)
RSD
0,04 RON
(-0.02%)
AUD
2,94 RON
(+0.13%)
JPY
0,04 RON
(+0.49%)
CZK
0,19 RON
(-0.24%)
INR
0,06 RON
(-0.42%)

IMM-urile pot depăşi criza accesând fonduri guvernamentale şi comunitare

Întreprinderile Mici si Mijlocii (IMM-urile) din judetul Cluj se vor confrunta si in 2010 cu destule dificultati, mai ales in prima parte a anului, dar daca vor accesa, prin programe proprii, fonduri guvernamentale si comunitare, situatia lor se va imbunatati indiscutabil, a declarat directorul executiv al Oficiului Teritorial pentru Întreprinderi Mici si Mijlocii si Cooperatie (OTIMMC) Cluj, Mircea Mihestean.

El a admis ca, in 2009, aproximativ 7.000 de IMM-uri si-au sisitat activitatea in judet, aratând insa ca, in compensatie, au fost infiintate 4.000 de astfel de firme noi.
“Chiar daca numarul firmelor nou infiintate a fost mai mic in 2009, comparativ cu anii anteriori, cresterea a fost buna pentru un an de criza. Trebuie spus ca principalele cauze care au dus la suspendarea activitatii celor 7.000 de firme au fost criza economica si impozitul forfetar.

Întreprinderi care nu mai produceau, din lipsa de comenzi, au fost nevoite sa plateasca impozit, desi nu aveau, practic, venituri. Prin urmare, s-au inchis cele care nu mai aveau activitate”, a subliniat Mircea Mihestean. În opinia sa, dezvoltarea IMM-urilor va depinde de posibilitatile locale de desfacere. În acest an, pietele si-au restrâns volumul, iar micii producatori si-au mentinut cu greu pozitia detinuta anterior.

“Sper ca in 2010 Executivul sa aiba intelegerea sa stimuleze factorii activi ai economiei, adica IMM-urile”, a declarat reprezentatul OTIMMC Cluj. El spune ca nu se poate aprecia, in acest moment, ce sector de activitate este mai profitabil si aduce beneficiu, dar rate de profit mai ridicate se obtin din sectorul de servicii.

“În judetul Cluj, dinamica IMM-urilor a fost peste cea nationala. Judetul s-a situat pe primul loc pe tara in privinta dinamicii economice a IMM-urilor, iar acesta a fost unul dintre obiectivele prioritatre ale OTIMMC”, a aratat Mihestean, adaugând ca 20% din fondurile destinate programelor gestionate de Agentia pentru Imp lementarea Proiectelor si Programelor pentru IMM-uri (AIPPIMM) au fost atrase de judetul Cluj.

Potrivit directorului executiv al OTIMMC Cluj, multe din micile firme clujene au beneficiat de fonduri guvernamentale de sustinere. Astfel, 3.000 de IMM-uri au inaintat programe pentru finantare guvernamentala, iar 17% au obtinut sprijinul scontat. “IMM-urile stiu sa gaseasca oportunitati si pe timp de criza.

Ele se adapteaza, de regula, mai usor unei situatii de criza decât o firma mare, pentru ca isi pot schimba activitatea si sunt mai fiabile. Este adevarat ca stau mai prost la partea financiara, pentru ca nici nu au avut ragazul sa se consolideze financiar. Pe de alta parte, de multe ori nu dispun de resursele umane de care ar avea nevoie”, considera Mihestean.

OTIMMC Cluj functioneaza din luna mai 2006, având arondate judetele Bistrita-Nasaud si Salaj. În cadrul Camerelor de Comert din aceste judete exista câte un Centru Teritorial de Informare, Consultanta si Instruire, care poate procesa cererile venite din partea intreprinzatorilor pentru programele derulate de AIPPIMM.
“Misiunea noastra este accea de a incuraja potentialul de crestere a acestui sector economic reprezentat de IMM-uri, de a promova antreprenoriatul si aptitudinile profesionale. Dorim mai ales sa stimulam mediul de afaceri local”, afirma Mircea Mihestean.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata