EUR
4,84 RON
(-0.04%)
USD
4,27 RON
(+0.7%)
GBP
5,34 RON
(+0.51%)
CHF
4,55 RON
(+0.14%)
BGN
2,47 RON
(-0.09%)
BYN
1,75 RON
(+0.84%)
CAD
3,16 RON
(+0.4%)
RSD
0,04 RON
(-0.04%)
AUD
2,98 RON
(+0.17%)
JPY
0,04 RON
(+0.73%)
CZK
0,18 RON
(-0%)
INR
0,06 RON
(+0.58%)

Plăţile efectuate pentru renovarea satelor, puţin peste 1% din suma contractată

Un numar de 291 de proiecte, cu o valoare publica de 797,89 milioane de euro, au fost contractate pâna in prezent pe masura 322 “Renovarea si dezvoltarea satelor”, desi platile efectuate nu depasesc la aceasta data 1,3% din total, respectiv 10,17 milioane euro, deoarece majoritatea proiectelor sunt in etapa de licitatii publice.

Potrivit datelor furnizate de Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (APDRP), suma alocata acestei masuri inclusa in Programul National de Dezvoltare Rurala (PNDR) pâna in anul 2013, respectiv 1,54 miliarde euro, a fost depasita de sapte ori, in urma depunerii a peste 3.039 de cereri de finantare. APDRP precizeaza ca pentru aceasta masura nu mai sunt in prezent fonduri europene disponibile.

Beneficiarii fondurilor europene nerambursabile puteau primi pentru un pro iect depus pe aceasta masura o suma maxima de pâna la 6 milioane de euro, proiectele fiind in mod obligatoriu de interes public. Din datele existente la APDRP, finantarile au fost obtinute pentru pro iectele deja contractate pentru realizarea a 1.227 kilometri de drum, 2.113 kilometri de conducte de apa si 3.021 kilometri de retea de canalizare.

Sprijinul financiar alocat aceste masuri se acorda pentru investitii care se realizeaza in spatiul rural al României, reprezentat de comune, ca unitati administrativ teritoriale, impreuna cu satele componente.

Tipurile de servicii sprijinite se refera la crearea si modernizarea infrastructurii fizice de baza (dezvoltarea retelei de drumuri de interes local, retelei publice de apa/apa uzata, retelei publice de iluminat sau retelei publice locale de alimentare cu gaz), crearea si dezvoltarea serviciilor de baza pentru populatia rurala si a serviciilor soc iale, renovarea cladirilor publice, constructia si dotarea gradinitelor, achizitionarea de utilaje si echipamente pentru serviciile publice.

De asemenea, proiectele finantate pot viza si protejarea patrimoniului cultural de interes local si natural din spatiul rural. Programul National de Dezvoltare Rurala 2007 – 2013 este documentul prin care se acorda fonduri europene nerambursabile pentru investitii private si publice care vor asigura dezvoltarea satelor din România.
Banii disponibili, respectiv fondurile nerambursabile, pentru realizarea acestui program depasesc 10 miliarde de euro.

Din acesti bani, peste opt miliarde euro sunt bani alocati României de Uniunea Europeana prin Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala, restul provenind de la bugetul national. PNDR este destinat dezvoltarii zonelor rurale din România, prin crearea conditiilor moderne de trai in societatile rurale si prin identificarea unor oportunitati reale pentru toti cei care vor sa ramâna in spatiul rural. Un alt obiectiv al PNDR este pastrarea diversitatii la sate ca un patrimoniu socio-cultural integrat european.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata