Proiectul de buget prevede, în ansamblu, cheltuieli mai mici cu personalul

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Ioana Muntean, a declarat că în proiectul bugetului de stat pe 2010, pe ansamblu, sunt prevăzute mai puţine cheltuieli cu personalul decât în 2009.

„Pe 2010, în proiectul de buget, aşa cum a plecat el de la Guvern, cheltuielile cu personalul sunt de 45,7 miliarde de lei, cu 1,4 miliarde de lei mai puţin decât cheltuielile din 2009”, a precizat Ioana Muntean. Ea a spus că pentru anumite ministere şi instituţii publice apar, într-adevăr, creşteri ale cheltuielilor cu personalul, pentru că se aplică unele acte normative şi sentinţe judecătoreşti.

De asemenea, unele instituţii au cheltuieli suplimentari de personal întrucât vor finanţa agenţiile preluate în urma aplicării legii privind restructurarea acestora, al căror personal a trecut, împreună cu fondurile, în subordinea instituţiilor respective. Muntean a subliniat că personalul preluat nu va mai primi salarii privilegiate pe care le primea în agenţiile de stat, ci este remunerat conform legii salarizării unice. Potrivit aceleiaşi legi, sporurile se vor acorda în limita a 30% din suma salariilor de bază, iar în 2010 nu vor fi plătite ore suplimentare pentru personalul bugetar.

„Suma din buget la capitolul ‘Fond de premii’ nu este destinată plăţii unor premii pentru 2010, ci reprezintă plăţi care decurg din aplicarea unor legi şi sentinţe judecătoreşti”, a spus Ioana Muntean. Astfel, pentru Ministerul Justiţiei, cheltuielile de personal pentru 2010 sunt mai mari decât cele din 2009, deoarece Guvernul trebuie să plătească sporurile de risc şi suprasolicitare neuropsihică şi pe cel de confidenţialitate pentru judecătorii şi personalul de specialitate juridică asimilat judecătorilor, care au fost câştigate de judecători în instanţă, a detaliat ea.

Citeste si:  Paleologu: Propun desființarea inspectoratelor școlare, pentru că sunt politizate

Un alt motiv pentru care se înregistrează creşteri la cheltuielile pentru fondul de premii la MJ, adică prime de vacanţă, indemnizaţii de delegare şi de detaşare, indemnizaţii de conducere, spor de vechime – în constituie faptul că Oficiul Naţional al Registrului Comerţului va fi finanţat prin bugetul Ministerului Justiţiei. Până acum, instituţia era finanţată din venituri proprii.

În ceea ce priveşte Senatul şi Camera Deputaţilor, Muntean a amintit că, în momentul stabilirii nivelului cheltuielilor de personal pe 2010, s-a avut în vedere execuţia de anul trecut. Ea a spus că se poate vorbi chiar de reduceri, având în vedere că nu se vor mai plăti ore suplimentare şi premii, iar sporurile acordate potrivit legii nu vor depăşi 30% din suma salariilor de bază.

„Pe alineatul ‘Indemnizaţii de delegare’ sunt cuprinse sumele aferente indemnizaţiei forfetare, de care beneficiază parlamentarii în condiţiile legii”, a precizat Ioana Muntean. În bugetul Ministerului Apărării Naţionale sunt cuprinse şi sumele aferente drepturilor de echipare de care beneficiază personalul din această instituţie şi care nu au fost acordate în 2009.

În ceea ce priveşte alineatul ‘Fond de premii’, aici sunt cuprinse sumele aferente premiului anual pentru 2009 pentru angajaţii instituţiei. Creşterea fondurilor alocate se datorează angajării în anul 2009 a 3.500 de soldaţi şi gradaţi voluntari. Majorarea „Fondului aferent plăţii cu ora” este cauzată de creşterea numărului de profesori colaboratori care vor preda în cursul acestui an la Academia Tehnică Militară, ca urmare a creşterii cifrei de şcolarizare la această instituţie.

Citeste si:  La un an cu FMI, mai săraci şi plini de datorii

La alineatele ‘Indemnizaţii de delegare’ şi ‘Indemnizaţii de detaşare’, sumele prevăzute în proiectul de buget pe anul 2010 sunt stabilite în funcţie de planul de activitate al instituţiei pentru această perioadă, inclusiv drepturile de care beneficiază personalul militar şi civil care participă la misiuni în afara teritoriului statului român, conform angajamentelor internaţionale asumate de ţara noastră.

În ceea ce priveşte Ministerul Administraţiei şi Internelor, fondurile reprezentând „Alocaţii pentru locuinţe” includ compensaţiile lunare pentru chirie de care beneficiază, conform legii, personalul instituţiei şi care nu au fost achitate în anul 2009. De asemenea, la alineatul „Cheltuieli salariale în natură” sunt incluse fonduri pentru plata drepturilor de hrană şi echipare de care beneficiază, conform legii, personalul din această instituţie şi care nu au fost acordate în anul 2009.

Creşterea cheltuielilor de personal a fost determinată de preluarea angajaţilor de la unele instituţii care au trecut de la regimul de finanţare din venituri proprii la salarizarea potrivit sistemului unitar. Este vorba de Agenţia Naţională de Cadastru şi Publicitatea Imobiliară, Institutul Naţional de Administraţie şi centrele regionale de formare continuă pentru administraţia publică locală.

Citeste si:  Procesul românului clonator de carduri

„Veniturile obţinute de aceste instituţii intră la bugetul de stat şi personalul preluat va fi remunerat conform legii salarizării unitare. În ceea ce priveşte sporurile, sumele din proiectul de buget pe anul 2010 cuprind şi fondurile aferente sporurilor personalului din cadrul acestor instituţii”, a reitarat Ioana Muntean. În ceea ce priveşte „Prima de vacanţă”, sumele cuprinse în bugetul pe anul 2010 includ şi fondurile necesare plăţii acestor drepturi pentru anul 2009.

Fondurile care se regăsesc la alineatele „Indemnizaţii de delegare” şi „Indemnizaţii de detaşare” sunt destinate angajaţilor care fac parte din misiunile de evaluare Schengen în România, misiuni de menţinere a păcii sub egida ONU, OSCE, şi misiuni de preluare a extrădărilor conform acordurilor încheiate cu ţările membre UE. La alineatul „Indemnizaţii plătite unor persoane din afara unităţii”, se regăsesc indemnizaţiile pentru membrii birourilor electorale, cu ocazia alegerilor europarlamentare, prezidenţiale, care nu au fost plătite anul trecut.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului a mai ţinut să menţioneze că bugetele SRI şi SIE nu cuprind cheltuieli de personal majorate. Muntean a făcut aceste precizări în contextul în care presa a publicat o serie de informaţii privind creşterea cheltuielilor cu personalul în acest an în mai multe instituţii publice.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata