FMI: Dacă bugetul va corespunde înţelegerilor din decembrie 2009, suntem gata să venim la Bucureşti

14

FMI este gata să trimită la Bucureşti o misiune de evaluare de îndată ce Legea Bugetului va fi aprobată, dacă ea va corespunde înţelegerilor din decembrie dintre experţii FMI şi autorităţile române, a declarat luni (11 ianuarie 2010) Tonny Lybek, şeful Biroului FMI pentru România şi Bulgaria.

‘Înainte de a lua o decizie, vrem să vedem care vor fi particularităţile bugetului ce va fi aprobat de Parlamentul României. La jumătatea lunii decembrie, o delegaţie formată din experţi ai Fondului Monetar Internaţional şi ai Comisiei Europene au fost la Bucureşti şi au convenit cu autorităţile române parametrii generali ai bugetului, inclusiv deficitul bugetar.

Citeste si:  Bursa de la Madrid în scădere puternică pe fondul zvonurilor privind finanţele publice

Atâta timp cât bugetul aprobat de Parlamentul României va corespunde cu ceea ce s-a convenit în decembrie, la Bucureşti va sosi delegaţia FMI, care îşi va face raportul pentru Board-ul FMI. Dar, aşa cum spuneam, trebuie să ne convingem că parametrii bugetari conveniţi au fost respectaţi’, a spus Tonny Lybek. Preşedintele Traian Băsescu estimase anterior că misiunea FMI ar putea veni la Bucureşti între 20 şi 27 ianuarie.

‘Programul estimativ convenit cu FMI arată că echipa de evaluare poate încheia misiunea în intervalul 20-27 ianuarie, astfel încât, între 27 ianuarie – 1 februarie să fie încheiat Raportul. Este obligatoriu, conform reglementărilor FMI, ca Raportul să fie circulat la membrii Board-ului cu cel puţin două săptămâni înainte de şedinţa Board-ului, care ar putea fi programată între 12-15 februarie’, a spus preşedintele României.

Citeste si:  BNR a revizuit în jos prognoza de inflaţie pentru acest an; inflaţia rămâne negativă încă 3 trimestre

Traian Băsescu mai declarase că nu se stabilise o dată precisă pentru reunirea Board-ului FMI, dar ‘pe 17 februarie România poate primi simultan tranşa a treia şi a patra, dacă îşi va îndeplini obligaţiile legate de Legea Bugetului’.
Tranşa a treia este în valoare de 1,5 miliarde euro, iar tranşa a patra, de 830 de milioane de euro, adică, în total, 2,3 miliarde de euro, dintre care jumătate vor merge la Banca Naţională a României şi jumătate la Ministerul Finanţelor Publice, pentru susţinerea deficitului bugetar.

Împrumutul de la FMI este acordat în 8 tranşe de-a lungul a doi ani, are o valoare totală de 12,95 miliarde euro, iar România a încasat până în prezent două tranşe, care însumează 6,9 miliarde euro.

Citeste si:  Dobânda penalizatoare va fi redusă în noul Cod Fiscal
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata