Comisie specială pentru monitorizarea proiectului minier de la Roşia Montană

Proiectul minier aurifer de la Roşia Montană va fi monitorizat de către o comisie specială constituită în cadrul Ministerului Mediului şi Pădurilor (MMP), potrivit unei decizii luate miercuri (13 ianuarie 2010), de către ministrul Laszlo Borbely în timpul întâlnirii pe care avut-o la sediul instituţiei cu reprezentanţii companiei Roşia Montană Gold Corporation (RMGC).

Totodată, Borbely i-a anunţat pe investitorii de la Roşia Montană că, în perioada următoare, ca demara o serie de discuţii cu organizaţiile neguvernamentale de mediu, iar în primul trimestru din 2010 va efectua o vizită în zona exploatării.
Şeful MMP, Laszlo Borbely, a participat, miercuri, la sediul instituţiei, la o întâlnire cu reprezentanţii RMGC, sosiţi pentru a expune punctul de vedere privind situaţia actuală în care se află acest proiect.

Citeste si:  Turnul - clopotniţă din Piatra Neamţ sau Turnul lui Ştefan

Realizarea unei strategii naţionale pentru valorificarea resurselor minerale non-energetice şi reevaluarea proiectului Roşia Montană se numără printre obiectivele autorităţilor în domeniul resurselor minerale, cuprinse în programul de guvernare pentru perioada 2009-2012. Borbely afirma, recent, că investiţia de la Roşia Montană nu va primi undă verde, în cazul încălcării legislaţiei europene.

Compania Roşia Montană Gold Corporation, care a iniţiat proiectul, a anunţat că, în cazul primirii avizului de mediu pentru demararea proiectului minier aurifer, va utiliza o suprafaţă de exploatare de 12,5 kilometri pătraţi.
În urma procesării zăcămintelor este estimată o producţie de 300 tone de aur şi circa 1.400 tone de argint, în 16 ani. Estimările companiei vorbesc despre faptul că proiectul minier va produce 1.200 de locuri de muncă în faza de construcţie a minei şi alte 600 permanente după ce proiectul va deveni operaţional.

Citeste si:  NASA are nevoie de o strategie nouă pentru a trimite primii oameni pe Marte
Citește și
1 Comentariu
  1. Valentin spune

    Borbely a spus ce se intampla daca acest proiect incalca legislatia europena. Dar daca se demonstreaza ca respecta toate normele in vigoare ii va da, oare, drumul? Pentru ca asta ar trebui sa fie singurul criteriu de decizie. Presiunile diverse trebuie sa fie ignorate

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata