România, pe locul 5 în rândul statelor care răspândesc cel mai mult malware

România se află în topul celor 5 state – alături de China, Franţa, SUA şi Australia – cel mai active în răspândirea de malware (software proiectat intenţionat pentru deteriorarea sistemului de operare), transmite portalul Cope.es, precizând că Spania a ajuns, în scădere, pe locul 6 în rândul acestor state.

Potrivit studiului asupra malware şi spam-urilor realizat de compania BitDefender pentru a doua parte a anului trecut, web-ul continuă să fie mediul preferat pentru ciber-delincvenţi – deşi aşa numitele tehnici ale Autorun câştigă din ce în ce mai mult teren.

Citeste si:  Peste 7.500 de produse de tip etnobotanic, confiscate într-o săptămână

Astfel, explică sursa citată, este vorba de fişierele dispozitivelor de memorie mobile (stick-uri, CD-uri ori DVD-uri) numite autorun.ini, care indică sistemului de operare ce fişiere trebuie executate atunci când aceste dispozitive sunt folosite în computer. Iar delincvenţii net-ului modifică acest fişier, indicând de fapt executarea malware-ului copiat în acest dispozitiv.

Una dintre campaniile spam dintre cele mai semnificative a început după moartea starului pop Michael Jackson, se mai arată în studiu, când BitDefender a identificat mai multe valuri de materiale dăunătoare care pretindeau că oferă mai multe informaţii asupra morţii vedetei, însă care ascundeau de fapt descărcări de malware.

Citeste si:  Rusia şi Franţa semnează un contract privind construirea navelor Mistral

Spam-ul şi activităţile de phishing au constituit de fapt aproape 80% din ameninţările legate de reţelele sociale, ca şi o serie de ‘viermi’ care s-au propagat prin intermediul Twitter, MySpace ori Facebook. În vreme ce Twitter şi Facebook au impus politici stricte împotriva spam-urilor, alte reţele sociale nici nu ţin cont de aceasta – aşa cum este cazul Linkedin, una dintre cele mai folosite în căutarea şi oferta de locuri de muncă.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

close