EUR
4,84 RON
(-0.04%)
USD
4,30 RON
(-0.35%)
GBP
5,37 RON
(-0.02%)
CHF
4,55 RON
(-0.12%)
BGN
2,47 RON
(+0.02%)
BYN
1,77 RON
(+0.17%)
CAD
3,17 RON
(-0.35%)
RSD
0,04 RON
(+0.01%)
AUD
2,99 RON
(-0.29%)
JPY
0,04 RON
(-0.39%)
CZK
0,18 RON
(+0.23%)
INR
0,06 RON
(-0.32%)

“Daţi-ne nouă biserica cea de toate zilele!”

De la caderea comunismului in 1989, au aparut aproape 4.000 de lacasuri de cult, circa 200 pe an, sau peste una la doua zile! Numai Biserica ortodoxa a construit 2.000, iar 1.000 sunt in faza de santier.

Problema este ca statul investeste mai mult pentru finantarea acestor constructii decât pentru scoli, spitale sau alte institutii de cultura, scrie Le Courrier des Balkans.
Aceasta explozie a numarului de biserici incepe sa deranjeze, deoarece populatia duce mare lipsa de alte institutii extrem de necesare, precum scoli sau spitale, din care unele au nevoie urgenta de renovare.

Ambasadele Elvetiei si Olandei de la Bucuresti au finantat un studiu despre acest subiect, efectuat de doua ONG-uri. Faptul ca noile biserici ortodoxe reprezinta 80% din totalul lacasurilor de cult poate parea normal, deoarece acest procent corespunde locului preponderent al acestei religii in tara.

În momentul caderii comunismului erau deja numeroase lacasuri de cult, din care unele necesitau o renovare serioasa, dar nimic nu justifica cresterea numarului acestora.
Dimpotriva, libertatea de cult si autorizarea de catre autoritatile post-revolutionare a exercitarii religiilor declarate ilegale sau persecutate sub regimul lui Ceausescu, poate fi o explicatie pentru faptul ca au dorit sa aiba lacasuri corespunzatoare pentru credinciosii lor.

Studiul efectuat de APADOR – Elvetia si Fundatia Solidaritatea pentru Libertatea de Constiinta (FSLC) arata ca la Bucuresti s-au ridicat 150 de biserici ortodoxe in ultimii douazeci de ani, numarul total fiind in prezent de 300. Preotul Costantin Stoica, purtatorul de cuvânt al Bisericii Ortodoxe Române (BOR), considera totusi ca acest numar este insuficient.

Secretariatul de stat pentru culte, care distribuie fondurile bugetare in acest sector, nu a putut sa dea o cifra exacta a numarului de biserici si de capele existent in tara, declarând ca “sunt atâtea, incât nu mai stie câte”. În 2008, in bilantul anual al Bisericii Ortodoxe, Patriarhul Daniel arata ca exista 15.717 lacasuri de cult grupate sub autoritatea a 175 parohi, precum si 13 episcopii in afara tarii in care oficiaza 513 preoti si diaconi.

Patriarhul mai preciza ca, in acelasi an, incepusera lucrarile de constructie a 153 de biserici, 923 erau in curs de finalizare, 300 erau terminate, iar 265 dintre acestea din urma au fost sfintite. De asemenea, alte 563 erau in curs de restaurare, 417 au fost pictate din nou, 296 fiind sfintite deja. În total, 561 de biserici au fost sfintite, aproape doua pe zi.

Numai Biserica Penticostala poate rivaliza cu numarul mare de biserici ridicate de Biserica Ortodoxa si chiar s-o depaseasca. În perioada 1995-2003, s-au ridicat aproximativ o mie de lacasuri de cult penticostale, ceea ce inseamna o crestere cu 75 %, numarul credinciosilor crescând cu 50 % in aceeasi perioada. Finantarea construirii de biserici provine din contributiile credinciosilor, a sponsorilor, din fondurile proprii… si din bugetul de stat.

Dar aici, caile Domnului sunt de nepatruns. Este practic imposibil sa te descurci printre toate sursele de finantare a Bisericii, fie ca este vorba de construirea de noi lacasuri de cult sau de functionarea ei. Banca Nationala a României si Armata fac parte, printre altii, din donatorii curenti.

Se pare ca aceasta chestiune este secret de stat, noteaza publicatia. Daca indraznesti s-o pui, isi atragi inevitabil priviri suspicioase. Autoritatile care ar putea sa raspunda la aceasta intrebare, ridica ochii spre cer, temându-se mai degraba de “Doamne Doamne” decât de legile care asigura transparenta si accesul liber la informatie.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata