CCR a respins excepţia lui Remus Cernea privind alegerile parţiale

Curtea Constituţională a României (CCR) a respins joi (14 ianuarie 2010), excepţia de neconstituţionalitate ridicată în instanţă de Remus Cernea în cadrul contestaţiei la decizia de respingere a candidaturii la alegerile parţiale desfăşurate în colegiul nr. 1 pentru Camera Deputaţilor din Bucureşti, din partea Partidului Verde (PV).

Astfel, judecătorii Curţii au constata că nu contravin Constituţiei prevederile contestate de Partidul Verde ale art.48 alin.17 din Legea 35/2008 pentru alegerea Camerei Deputaţilor şi a Senatului şi pentru modificarea şi completarea Legii 67 /2004 pentru alegerea autorităţilor administraţiei publice locale, a legii administraţiei publice locale 215/2001 şi a Legii nr. 393/2004 privind Statutul aleşilor locali.

La sfârşitul anului trecut, Tribunalul Bucureşti (TB) a admis cererea acestuia prin care solicita sesizarea Curţii Constituţională în vederea soluţionării excepţiei de neconstituţionalitate invocate. De asemenea, TB a decis suspendarea cauzei până la soluţionarea excepţiei de neconstituţionalitate de către Curtea Constituţională.
Remus Cernea a contestat la TB decizia Biroului Electoral de Circumscripţie al Municipiului Bucureşti, prin care candidatura sa din partea Partidului Verde la alegerile parţiale desfăşurate în colegiul nr. 1 pentru Camera Deputaţilor din Bucureşti a fost respinsă.

În contestaţie, el a solicitat trimiterea la Curtea Constituţională a excepţiei de neconstituţionalitate ridicate în privinţa articolului de lege în baza căruia a fost respinsă candidatura, precum şi suspendarea procesului electoral în colegiul nr. 1 din Bucureşti până la judecarea excepţiei de neconstituţionalitate, se arăta într-un comunicat transmis de Partidul Verde.

Biroul Electoral Municipal Bucureşti a respins propunerea candidaturii lui Remus Cernea, pe motiv că Partidul Verde nu a îndeplinit pragul electoral de 5% la alegerile parlamentare din noiembrie 2008.
Candidaţii care vor participa la alegerile parlamentare parţiale în Colegiul 1 pentru Camera Deputaţilor vor concura pentru locul rămas vacant după ce liberalul Bogdan Olteanu a devenit membru în Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României (BNR). La scrutin se vor confrunta liberalul Radu Stroe, susţinut şi de social-democraţi, şi democrat-liberalul Honorius Prigoană.

Loading...
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.