EUR
4,80 RON
(0%)
USD
4,42 RON
(+0.09%)
GBP
5,73 RON
(-0.03%)
CHF
4,52 RON
(-0.01%)
BGN
2,45 RON
(-0.31%)
BYN
2,01 RON
(+0.09%)
CAD
3,34 RON
(-0.09%)
RSD
0,04 RON
(+0.01%)
AUD
2,93 RON
(-0.12%)
JPY
0,04 RON
(-0.03%)
CZK
0,19 RON
(-0.11%)
INR
0,06 RON
(+0.04%)

 

Istanbulul şi-a intrat în rolul de capitală europeană a culturii

În 2010, oraşul Istanbul, care este pentru un an capitala europeană a culturii, şi cele 15 milioane de locuitori ai săi, vor avea 467 proiecte artistice, organizate într-o aglomerare urbană neobişnuită, care se întinde pe 80 km, pe două continente.

Organizarea unui asemenea eveniment în cel mai mare oraş din Europa, inaugurat sâmbătă, 16 ianuarie, de premierul Recep Tayyip Erdogan, a fost şi ea o imensă provocare pentru Turcia, ţară care doreşte să se integreze în Uniunea Europeană (UE), arată cotidianul francez Le Monde. Programul va încerca să reflecte intensa activitate culturală a metropolei şi să însoţească transformările acestui gigant urban.

Istanbulul va avea în acest an ocazia să pună în valoare un patrimoniu foarte bogat. Vor fi lansate multe şantiere pentru restaurarea monumentelor: zona istorică din jurul bisericii Sfânta Sofia şi a palatului Topkapi va fi obiectul unei atenţii speciale; zidurile bizantine ale lui Teodosiu, aflate în stare jalnică, vor fi restaurate, chiar dacă proiectul nu este finalizat şi metoda nu s-a stabilit încă.

UNESCO a prevenit Istanbulul că va fi şters de pe lista Patrimoniului Mondial al Omenirii dacă nu se face nimic pentru incinta sa istorică, deteriorată de precedentele restaurări. O biserică armenească în ruină va renaşte în centrul cultural şi o fostă uzină va fi polul artistic al malului asiatic al oraşului. Marile şantiere care dau un nou contur oraşului, cum ar fi Marmaray, un tunel pe sub Bosfor, au fost deja lansate.

Descoperirile arheologice de pe şantierul Yenikapi, unde urmează să se construiască terminalul feroviar al tunelului, au revoluţionat cunoştinţele istorice asupra oraşului. “O parte din acest loc poate fi păstrată, o alta poate fi inclusă în viitoarea gară”, spune un edil, a cărui grijă este să integreze moştenirea culturală în dezvoltarea oraşului.
Pentru a da culoare oraşului lor în următoarele 12 luni, capitala europeană a culturii are programate festivaluri de film şi de jazz.

Concertele lui Eric Clapton şi U2 figurează la loc de frunte. “Istanbulul este un oraş al diversităţii. Vrem să ştim şi ce gândeşte omul obişnuit despre Istanbul 2010”, afirmă unul dintre organizatori. Cultura rămâne totuşi foarte elitistă şi Istanbulul atrage cu greutate oamenii de la periferii.
Descentralizarea va fi una din principalele provocări ale acestui an. “Instituţiile culturale sunt situate numai în zonele centrale, spune un organizator, responsabil de artele vizuale. Prin proiectul “Arte ambulante”, se va încerca transferarea vieţii culturale în cartierele care nu au unităţi cultural-artistice.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata