Traian Băsescu: România este interesată de consolidarea poziţiei în UE

Preşedintele Traian Băsescu le-a transmis miercuri (20 ianuarie 2010), ambasadorilor străini acreditaţi la Bucureşti, că România este interesată în 2010 de consolidarea poziţiei sale în interiorul Uniunii Europene prin desăvârşirea politicii de integrare, care necesită eforturi susţinute, dar şi susţinea partenerilor.

„Integrarea presupune atât eliminarea discrepanţelor care ne defavorizează, precum obstacolele în circulaţia forţei de muncă sau mecanismul de monitorizare în justiţie, cât şi participarea la politicile cele mai avansate – aderarea la spaţiul Schengen şi adoptarea euro, la orizontul anilor 2014/2015”, a declarat preşedintele.

El a adăugat că România doreşte intensificarea colaborării economice şi politice cu toate statele membre, inclusiv prin extinderea instrumentului parteneriatelor strategice, de tipul celui pe care România îl are cu Franţa. Traian Băsescu a declarat că o consolidare a rolului Uniunii şi a poziţiei României în UE va permite ţării noastre dezvoltarea economică şi socială, prin bugetarea corespunzătoare a politicii de coeziune şi a politicii agricole, dar şi atragerea fondurilor europene.

El a menţionat în acest context şi continuarea procesului de extindere, dar şi implementarea unor procese precum Strategia UE pentru Regiunea Dunăreană, Sinergia Mării Negre, Parteneriatul Estic, integrarea socială a romilor prin implementarea Platformei Europene Integrate pentru Incluziunea Romilor.

Traian Băsescu a mai spus că, în următorii cinci ani, România se va raporta cu dinamism la UE şi că o consolidare a profilului internaţional al Uniunii reprezintă un obiectiv prioritar al ţării noastre. El a declarat că principalul instrument de consolidare a rolului UE este avansarea reformei instituţionale, prin punerea în practică a Tratatului de la Lisabona.

Preşedintele a mai apreciat că anul 2009 „a fost unul al contrastelor”: a debutat cu două crize severe (conflictul armat din Gaza şi criza gazelor) şi s-a terminat cu un „succes major pentru Europa”, intrarea în vigoare a Tratatului de la Lisabona.

„A fost un an marcat de o criză economică profundă şi de o pandemie severă de gripă A/H1N1, care abia acum îşi atinge vârful în România. În acelaşi timp, a fost un an al speranţei pentru multe popoare. (…) A fost un an al speranţei pentru cetăţenii Republicii Moldova, care au luptat pentru democraţie, uneori cu preţul vieţii şi pentru poporul islandez care, confruntat cu o criză economică extrem de aspră, şi-a exprimat voinţa de a deveni parte a Uniunii Europene”, a mai spus el.

Şeful statului a remarcat în acest context că România şi-a construit un profil internaţional de stat care respectă şi promovează respectarea dreptului în relaţiile internaţionale.

„În februarie 2009, Curtea Internaţională de Justiţie a pronunţat o soluţie echitabilă în cauza delimitării spaţiilor maritime în Marea Neagră. Această experienţă pozitivă îmi oferă argumentele necesare pentru a încuraja utilizarea cu încredere a sistemului jurisdicţiei internaţionale. În aceeaşi logică se înscrie şi implicarea activă a României în cauza exprimării unei opinii consultative la Curtea Internaţională de Justiţie în problema Kosovo”, a remarcat el.

Băsescu a mai anunţat că în noul său mandat cuvintele cheie ale politicii externe româneşti vor fi dinamismul, continuitatea, valorificarea oportunităţilor, pragmatismul, predictibilitatea, respectarea angajamentelor, multilateralismul eficient şi solidaritatea, iar pilonii care vor susţine această politică vor fi participarea energică la proiectul european, o relaţie transatlantică solidă şi o politică de vecinătate activă.

Loading...
loading...
Citește și
Loading...
loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.