CSM a luat act de demisia Angelei Ciurea

Plenul Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a luat, în şedinţa de joi (21 ianuarie 2010), act de cererea de demisie a fostul procuror şef adjunct al DIICOT, Angela Ciurea.

Procurorul la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti, Angela Ciurea a solicitat Plenului CSM eliberarea din funcţie, prin demisie, aceasta fiind în prezent suspendată din funcţie după ce a atacat cu recurs decizia CSM de excluderea ei din sistemul judiciar. Angela Ciurea a atacat cu recurs la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie decizia CSM de excludere din magistratură, însă ea este suspendată din funcţie până la judecarea recursului.

Secţia pentru procurori a CSM a hotărât, pe 16 septembrie, excluderea din magistratură a Angelei Ciurea întrucât a constatat săvârşirea de către aceasta a unor abateri disciplinare. Comisia de disciplină a formulat împotriva procurorului Angela Ciurea abateri constând în încălcarea dispoziţiilor legale referitoare la incompatibilităţi şi interdicţii şi exercitarea funcţiei cu rea-credinţă pe vremea când era procuror şef adjunct al DIICOT.

Împotriva Angelei Ciurea s-a început cercetare disciplinară, întrucât s-ar fi întâlnit, în decembrie 2008, la Nisa, fără să îşi anunţe şefii, cu bulgarul Stamen Stanchev, inculpat pentru spionaj în dosarul privatizărilor strategice. „Decizia CSM este complet nelegală, motiv pentru care am s-o şi exercit pe căile de atac prevăzute de lege.

Citeste si:  Preţul minim pe acţiune la listarea Electrica este de 11 lei

O s-o atac la Înalta Curte şi la instanţele europene, sigur, în aşa fel încât toată lumea să asculte ceea ce este de ascultat într-o astfel de cauză, de vreme ce nici comisia de disciplină, nici procurorul general, nici procurorul şef al DIICOT, nici secţia pentru procurori a CSM nu a dorit să asculte. Poate că instituţiile abilitate vor asculta. Nu mi-am pierdut speranţa că totuşi la un moment dat cineva va şi asculta”, a declarat Angela Ciurea la aflarea deciziei CSM.

Ea a criticat atunci faptul că pe parcursul anchetei nu i s-a permis să administreze absolut nicio probă şi că nu a fost audiată până la întocmirea acţiunii disciplinare care a fost formulată pentru două capete de acuzare deşi a fost cercetată doar pentru unul.

Citeste si:  DIICOT: Prejudiciu de 5 milioane euro cauzat de o grupare evazionistă destructurată de procurori

De asemenea, fostul şef adjunct al DIICOT a spus că cercetarea disciplinară în faza incipientă a durat două luni şi că i s-a spus să-şi dea demisia şi să se întoarcă la Parchetul Curţii de Apel Bucureşti, să-şi vadă de treabă şi să nu prejudicieze imaginea DIICOT, „că toate lucrurile vor fi liniştite”.
„Ceea ce am şi făcut, însă a două zi a fost sesizat CSM cu această cerere de cercetare disciplinară „, a subliniat magistratul. Ulterior deciziei CSM de excludere din magistratură, Angela Ciurea a declarat că s-au exercitat presiuni asupra ei în cazul unor dosare, dând exemplu dosarul Omar Hayssam.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Consent management powered by Real Cookie Banner