Deţinuţi de la Guantanamo în Slovacia

În timp ce în 2008, când Slovacia a acceptat 8 deţinuţi de la Guantanamo, se ştia că era vorba de imigranţi (balseros) cubanezi care după are starea şi deportarea lor de către americani la penitenciarul din baza militară au acceptat posibilitatea trimiterii lor în altă ţară, de data aceasta nu se ştie absolut nimic.

Se ştie doar că sunt trei şi, potrivit informaţiilor MAE din Slovacia, este vorba de persoane libere de orice suspiciune de terorism. După acordul reciproc cu SUA, Slovacia a acceptat, la 19 ianuarie, primirea altor trei deţinuţi de la Guantanamo cu scopul de a ajuta SUA să închidă acest centru de detenţie, înfiinţat în 2002, notează ziarul La Vanguardia.

În principiu, deţinuţii, a căror identitate a fost schimbată, sunt plasaţi într-un centru special controlat de Ministerul de Interne dintr-o localitate păstrată în secret. Aici vor petrece 18 luni sub supravegherea unei organizaţii interguvernamentale pentru a învăţa slovaca şi a se familiariza cu condiţiile de viaţă ale unei societăţii diferită de cea în care au trăit. Li se va oferi un loc de muncă adecvat iar după integrarea în societatea slovacă li se va garanta libera trecere prin toată ţară sub supravegherea permanentă a securităţii.

Citeste si:  Pegasus, compania aeriană cu cele mai ieftine bilete de avion în medie din Europa

Cu excepţia celei slovace, deţinuţii nu vor obţine altă viză care să le permită să abandoneze ţara. Slovacia, asemeni altor ţări care au primit deţinuţi de la Guantanamo, a făcut o selecţie a listei de prizonieri şi după convorbiri personale cu aceştia s-a decis pentru trei ţinând cont de ţara lor de origine şi de relaţiile pe care le are cu respectivele ţări.

Candidaţii aveau posibilitatea de a respinge ţara gazdă dacă ar fi prezentat o problemă pentru ei de adaptare la viaţa unei societăţi unde nu există o comunitate majoritar musulmană. Pentru reunificarea familiei, soţiei unuia dintre deţinuţi i s-a oferit posibilitatatea să-l urmeze în ţara de azil. În acest fel, Slovacia de adaugă listei celor nouă ţări care până acum au decis să primească deţinuţi de la Guantanamo.

Merită menţionat ca prima ţară care a acceptat găzduirea unor deţinuţi de la Guantanamo a fost Albania, care în 2006 a admis până la cinci persoane şi care în prezent – potrivit informaţiilor – unul lucrează la o pizzerie, iar ceilalţi în construcţii. Sunt însă cetăţeni slovaci care se întreabă de ce nu li se oferă mai multe date despre cei 3 deţinuţi care vor petrece mai multe luni pe teritoriul ţării lor. Ei au făcut astfel apel la legea privind accesul liber la informaţii care spune că autorităţile trebuie să ofere cetăţenilor toate informaţiile pe care le deţin. În acest caz, măcar pe cele de care dispun.

Citeste si:  Persoanele de vârstă mijlocie, predispuse la demenţă dacă obişnuiau să consume alcool în exces

Între timp, trimisul special al SUA pentru închiderea centrului de detenţie de la Guantanamo, Daniel Fried, a mulţumit Bruxelles-ul ajutorul oferit de ţările europene pentru desfiinţarea acestui închisori şi a cerut Europei o mai mare colaborare pentru a completa procesul. Fried a amintit că au fost plasaţi în diferite ţări, 24 de deţinuţi, un număr similar fiind repatriaţi în ţările lor de origine.

Totuşi, SUA caută în continuare guverne dispuse să accepte şi alţi deţinuţi care vor fi eliberaţi şi a căror siguranţă s-ar afla în pericol dacă ar fi retrimişi acasă. El nu a dat o dată sigură pentru închiderea penitenciarului dar şi-a exprimat speranţa să se întâmple ‘cât mai curânď.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Consent management powered by Real Cookie Banner