Deţinut în Gulag pentru o zi

Pentru a simţi pe pielea proprie ce a însemnat viaţa din sistemul de lagăre staliniste, în Lituania, tinerii studenţi din Europa pot deveni deţinuţi pentru o zi în Gulag, relatează vineri, în ediţia sa electronică, publicaţia rusă Izvestia.

‘Distracţia’ este absolută gratuită. În fiecare zi, între 30 şi 40 de tineri studenţi din diferite state europene devin pentru câteva ore prizonieri într-o colonie cu regim sever. Evenimentul începe cu un tur al Muzeului KGB din Vilnius, apoi, tinerii sunt îmbrăcaţi în zeghe şi sunt transportaţi în pădure, într-un buncăr abandonat.
Băieţii şi fetele lucrează câte cinci-şase în frig, sub privirile atente ale ‘supraveghetorilor’ în uniformele NKVD. Toate ace stea durează până când se anunţă moartea lui Stalin şi graţierea lor.

Citeste si:  Internetul chinez, victimă a unui masiv atac informatic

Directorul Fundaţiei ‘Memoria istorică’ din Moscova, Aleksandr Diukov, a criticat virulent acest ‘role-playing game’ din Lituania. ‘Actorii care joacă rolul supraveghetorilor NKVD îşi bat joc de studenţii în rol de deţinuţi, vorbind între altele exclusiv în limba rusă.
Practic, asistăm la o incitare sinceră la ură faţă de Rusia şi ruşi, pentru că puţini străini ştiu că în organele represive din Lituania au servit mulţi lituanieni care îşi persecutau conaţionalii în limba lituaniană’ – a declarat acesta, atrăgând atenţia că şi pe site-ul Muzeului KGB din Lituania s-au strecurat unele erori.

Citeste si:  Al Qaida "made in Italy"

El susţine că autorităţile lituaniene au indicat greşit cifra de 30 de milioane de oameni deţinuţi în anii ’30 în sistemul concentraţionar GULAG din URSS, numărul real al acestora depăşind puţin 10 milioane. ‘Chiar şi aşa, cifrele sunt groaznice, dar cel puţin sunt exacte’ – a remarcat el.

Într-o încercare de a demonstra că aprecierile sale nu sunt exagerate, directorul fundaţiei citează opiniile unei tinere lituaniene care şi-a postat impresiile după o ‘zi în Gulag’ pe site-ul respectivului role-playing game:
‘Am fost impresionată că toţi supraveghetorii vorbeau numai în rusă, în această limbă toate ordinele pe care le-am primit sunau cu mult mai îngrozitor decât în lituaniană’. Se preconizează ca proiectul să se încheie la 11 martie 2010, în ziua când Lituania va marca cea de-a 20-a aniversare de la obţinerea independenţei şi ieşirea din URSS.

Citeste si:  Raport UE: Utilizatorii de internet, mai satisfăcuţi de serviciile bancare şi achiziţiile online, decât de e-Guvernare
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

close