Mobilizare pentru renovarea lagărului Auschwitz-Birkenau

Sunt din ce în ce mai puţini supravieţuitori de la Auschwitz¬Birkenau, care pot să povestească despre ceea ce s-a întâmplat în acest lagăr de concentrare şi de exterminare.

Cu ocazia celei de-a 65-a aniversări de la eliberarea sa, miercuri, 27 ianuarie, au fost prezenţi câţiva zeci de supravieţuitori, care s-a recules în faţa ruinelor crematoriilor. În total, numărul victimelor din acest lagăr a fost de 1,1 milioane, din care un milion de evrei, scrie ziarul Le Monde. În prezenţa lui Benjamin Netanyahu, premierul israelian, omologul său polonez, Donald Tusk, a lansat un apel la mobilizare internaţională.

‘Ştim că este crucial să păstrăm intactă memoria acestui loc, dovadă a crimelor comise, pe care unii ar vrea să le nege, a spus acesta. Trebuie să oprim procesul de degradare a clădirilor, de aceea am creat Fundaţia Auschwitz-Birkenau.’
În ianuarie 2009, Donald Tusk a cerut unui număr de patruzeci de ţări să strângă suma de 120 de milioane de euro, care să fie folosită pentru renovarea lagărului. Aproape 1,3 milioane de vizitatori au trecut în 2009 pragul lagărului, pe sub celebra inscripţie ‘Arbeit macht frei’ (Munca te eliberează).

La 16 decembrie 2009, ca urmare a unui acord încheiat între guvernul federal şi landuri, Germania a oferit suma de 60 de milioane de euro. De atunci, se aşteaptă şi contribuţia altor ţări. În principiu de acord, Parisul nu a făcut niciun anunţ privind suma pe care o va dona. Miercuri, Franţa era reprezentată la ceremonii de secretarul de stat însărcinat cu foştii luptători, Hubert Falco.

Acesta a condus o delegaţie de aproximativ 180 de persoane, printre care se aflau deputaţi, supravieţuitori, precum şi elevi de liceu. Simone Veil şi istoricul Serge Klarsfeld erau, de asemenea, prezenţi. ‘Preşedintele republicii a transmis un mesaj foarte clar, a asigurat Hubert Falco referindu-se la fonduri. Nu este vorba de o supralicitare, ci de un demers colectiv, european, la care Franţa va participa de asemenea.’

‘Nu este un demers european, din moment ce Germania a oferit deja o sumă. Doar dacă o excludem din această iniţiativă sau o facem să plătească de două ori! Fiecare stat în parte trebuie să decidă cât oferă. O cifră de 5 sau 6 milioane de euro pentru Franţa mi s-ar părea normal’, a afirmat Serge Klarsfeld, scriitor, istoric şi avocat al cauzei deportaţilor în Franţa.
Acesta speră că un anunţ va fi făcut cu ocazia prezenţei premierului François Fillon la dineul anual al Cons iliului reprezentativ al instituţiilor evreieşti din Franţa (CRIF), la începutul lui februarie.

Loading...

Citește și
loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.