ANR susţin că documentele arse la Facultatea de Litere erau importante

Incendiul izbucnit pe 22 ianuarie la sediul Universităţii Bucureşti – Facultatea de Litere a avut drept consecinţă, în afara altor prejudicii materiale, distrugerea depozitului de arhivă al acestei instituţii şi compromiterea iremediabilă a unui volum important de documente cu valoare istorică, precum dosare studenţeşti din perioada 1864-1948, corespondenţă, cataloage şi situaţii statistice datând din perioada 1963-1982, dar şi documente mai recente, cum sunt lucrările de licenţă elaborate între 2000 şi 2006, susţin reprezentanţii Arhivelor Naţionale ale României (ANR) într-un comunicat de presă remis luni (1 februarie 2010).

Potrivit sursei citate, în urma controlului de fond efectuat în anul 2005 de Arhivele Naţionale ale României, la sediul Universităţii Bucureşti – Rectorat, au fost constatate grave şi numeroase deficienţe referitoare la condiţiile de păstrare a arhivei instituţiei.

Citeste si:  Cumulul pensiei cu salariul în cazul parlamentarilor era prevăzut deja de lege

„Acest scenariu este aplicabil, din păcate, unei părţi a creatorilor şi deţinătorilor de arhivă: absenţa unui spaţiu destinat depozitării arhivei prin planul de construcţie şi, implicit, amenajarea unui spaţiu improvizat la subsolul clădirii, asigurarea gestiunii arhivei de către personal neinstruit, absenţa din depozitul de arhivă a mijloacelor de alarmare automată şi stingere automată a incendiilor sau a stingătoarelor portabile, lipsa unor instalaţii de climatizare sau ventilaţie şi a unor aparate de control al umidităţii şi temperaturii, precum şi inexistenţa restricţionărilor cu privire la accesul în depozitul de arhivă”, se arată în comunicat.

Citeste si:  Fotbal: CSMS Iaşi - Steaua, în sferturile de finală ale Cupei Ligii

Totodată, ANR mai acuză faptul că măsurile stabilite pentru corectarea situaţiei (necesitatea identificării altui spaţiu pentru depozitarea arhivei, prevăzut cu ferestre care să asigure aerisirea naturală şi sisteme de prevenire şi stingere a incendiilor, reglementarea accesului în depozite prin elaborarea unor norme interne de acces şi obligativitatea instruirii personalului desemnat cu administrarea arhivei etc.) au fost ignorate.

„Incendiul produs la Facultatea de Litere din cadrul Universităţii Bucureşti, însoţit de distrugerea iremediabilă a unui fond documentar unic, se constituie, aşadar, într-un sever avertisment adresat tuturor creatorilor şi deţinătorilor de arhivă. Nerespectarea de către ansamblul creatorilor şi deţinătorilor de arhivă a dispoziţiilor cuprinse în Legea Arhivelor Naţionale nr. 16/1996 implică răspunderea contravenţională, civilă sau penală”, atenţionează ANR.

Citeste si:  Centrul Republicii Chile zguduit de un seism
Citește și
1 Comentariu
  1. Polifem spune

    Pai tocmai asta e! Cum ramane cu raspunderea penala ca Pompierii au stins focul dar Arhivele Nationale care sunt si ele in Ministerul de interne ce au facut, ca potrivit legii invocate au obligatia sa amendeze contraventiile si…. daca nici asta nu e contraventie, atunci ce e mai tovarasi de la Arhive!? Oare Dobrincu cel anticomunist nu stie sa sesiseze organele in drept tot dim MAI sau chiar Parchetul?Comunicatul se refera mai mult la sediul Rectoratului care este la cca 3 km de sediul Facultatii al carei depozit de arhiva a ars Acolo s-au dus cei de la Arhive ca se intra direct din strada E.Quinet!!! Dar parca era vorba si de un incendiu la ASE acolo nu ajung cei de la Arhivele Nationale ?

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

close