CSM: IJ a constatat că procurorii care îl anchetează pe Adrian Năstase nu au săvârşit abateri disciplinare

0

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) precizează că Inspecţia Judiciară a constatat că procurorii anticorupţie care efectuează cercetările în dosarul lui Adrian Năstase nu au săvârşit abateri disciplinare.

Precizarea CSM vine ca urmare a declaraţiilor făcute de Adrian Năstase sâmbătă, potrivit cărora Consiliul ar fi decis ca procurorii Mihaela Moraru şi Cătălin Vartic să fie anchetaţi disciplinar.
CSM menţionează într-un comunicat transmis luni (1 februarie 2010) că Adrian Năstase a adresat Consiliului un memoriu, înregistrat la Inspecţia Judiciară sub nr. 2408/IJ/805/SIP/2009, prin care şi-a manifestat nemulţumirea în legătură cu modul în care se efectuează împotriva sa urmărirea penală în dosarul nr. 68/P/2008 al Direcţiei Naţionale Anticorupţie.

„Verificând aspectele semnalate, Inspecţia Judiciară a stabilit că nu s-au constatat nerespectări ale normelor de procedură sau de exercitare a funcţiei cu rea credinţă sau gravă neglijenţă şi nu s-au prefigurat elemente care să conducă la concluzia existenţei indiciilor săvârşirii unor abateri disciplinare în sarcina procurorilor menţionaţi în memoriu. În aceste condiţii, potrivit procedurii legale, s-a conchis că nu se justifică sesizarea Comisiei de disciplină pentru procurori, nefiind îndeplinite condiţiile prevăzute de lege”, arată CSM.

Sursa citată subliniază că răspunsul a fost transmis recomandat petentului, la sfârşitul anului trecut, însă, faţă de împrejurarea că acesta nu şi-a ridicat corespondenţa, s-a procedat la recomunicarea acestuia.
Fostul premier Adrian Năstase a afirmat sâmbătă, într-o emisiune televizată la Antena 3, că nu este deranjat de anchetele care se derulează împotriva sa, continuu, în ultimii cinci ani, ci de faptul că informaţiile referitoare la acestea sunt furnizate „pe surse” într-o anumită zi.

„Mă deranjează această politică de a alege o anumită zi, în care dai drumul pe surse la o anumită informaţie. Şi, ceea ce mă bucură foarte mult este că CSM, în sfârşit, s-a săturat şi s-a luat decizia ca cei doi procurori de caz (…) să fie puşi într-o anchetă disciplinară. Pentru că, până la urmă, faptul că se dă drumul pe surse în acest fel este inadmisibil”, a subliniat vicepreşedintele Camerei Deputaţilor.

Adrian Năstase a denunţat „un mecanism foarte puternic, care a existat împotriva sa, în ultimii cinci ani” şi a adăugat că toţi cei care s-au amuzat pe seama lui chiar prin diverse porecle încep acum să se teamă că este „mână forte”.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.