EUR
4,76 RON
(-0.04%)
USD
4,19 RON
(-0.01%)
GBP
5,48 RON
(-0.22%)
CHF
4,19 RON
(+0.05%)
AUD
2,98 RON
(+0.85%)
CAD
3,18 RON
(-0.02%)
BGN
2,43 RON
(-0.1%)
RUB
0,06 RON
(-0.38%)
ZAR
0,30 RON
(-0.33%)
BRL
1,11 RON
(+1.15%)
CNY
0,62 RON
(-0.02%)
INR
0,06 RON
(-0.02%)

Legea responsabilităţii fiscale, a educaţiei şi finalizarea codurilor de procedură civilă şi penală, pe lista priorităţilor Guvernului

0

Premierul Emil Boc le-a prezentat luni (1 februarie 2010) senatorilor priorităţile legislative ale Guvernului, între care legea responsabilităţii fiscale, cea a educaţiei, precum şi finalizarea codurilor de procedură civilă şi penală.

Emil Boc a susţinut că speră ca legea responsabilităţii fiscale să primească un vot favorabil în Parlament până la finele lunii martie, aceasta fiind, în opinia primului ministru, ‘extrem de sănătoasă’. ‘Legea responsabilităţii fiscale, proiect aflat în dezbatere la Senat, introduce disciplina fiscală, fixează cadrele pentru bugetele multianuale, interzice transferul de resurse de la investiţii spre cheltuieli de personal.

De asemenea, introduce vigoarea în modul în care Ministerul de Finanţe administrează banul public. Aduce transparenţă în relaţiile dintre Guvern şi Parlament în modul de elaborare a bugetului’, a declarat Boc, adăugând că adoptarea legii responsabilităţii fiscale este strâns legată de adoptarea unui alt act normativ, care vizează strategia fiscal-bugetară pentru anii 2011-2013.

Un alt proiect de lege pe care Executivul doreşte să îl promoveze în actuala legislatură priveşte îmbunătăţirea controlului asupra cheltuielilor efectuate de autorităţile locale. În ce priveşte proiectul legii educaţiei naţionale, Emil Boc a subliniat că acesta oferă garanţii ‘fiecărui copil şi părinte că au acces la cele mai bune şcoli şi universităţi din ţară şi că resursele publice investite îşi arată eficienţa în domeniul educaţional’.

‘Prin această lege asigurăm că programa de învăţământ va fi reanalizată, astfel încât să trecem de la cantitate la competenţă. Dorim să întărim rolul comunităţilor locale prin descentralizare în sistemul educaţional.
Astfel, consiliile de administraţie ale şcolilor vor fi formate din comunităţile locale – din părinţi, profesori, care într-o proporţie de 20%-30% vor putea stabili ce discipline vor fi studiate într-o anumită zonă din România. Astfel, potenţialul economic al respectivelor zone va putea fi fructificat’, a mai spus premierul Boc.

De asemenea, premierul a subliniat necesitatea reformării sistemului public de pensii, pentru ca el să devină just şi corect pentru toţi cetăţenii. ‘Actualul sistem de pensii nu poate rezista pe termen mediu şi lung. Actualul sistem de pensii ne va duce, pe termen mediu, la imposibilitatea plătirii pensiilor pentru toţi cei care contribuie, dacă menţinem în continuare actualul sistem de privilegii, pe de o parte, şi de utilizare, pe de altă parte, uneori ineficientă, şi a fondurilor care există.

Vreau doar ca să reamintesc faptul că în 2009 1,5 miliarde de euro au fost împrumutate de la bugetul de stat, luate din banii plătiţi prin impozite şi taxe de către cetăţeni şi trimise la bugetul de pensii pentru a putea fi plătite pensiile în această ţară’, a spus şeful guvernului. O altă prioritate a guvernului menţionată de premier în plenul Senatului a fost finalizarea Codului de procedură civilă şi a celui de procedură penală. ‘Fără aceste două coduri, cele deja adoptate – Codul civil şi cel penal – nu pot fi aplicate.

Aceste proiecte simplifică procedurile judiciare, reduc durata proceselor din România, vor da posibilitatea cetăţenilor de a vedea o sentinţă definitivă mult mai repede decât acum. Vom avea şi o practică unitară a jurisprudenţei în România’, a declarat Emil Boc.

Un alt normativ pe care Executivul doreşte să îl elaboreze vizează transformarea impozitului minim în impozit forfetar. De asemenea, Guvernul Boc doreşte şi continuarea programului Prima Casă. ‘Programul Prima Casă ar trebui să fie direcţionat spre locuinţe construite de la zero, astfel încât să avem mai multe locuri de muncă şi să dezgheţăm creditarea. Până la acest moment sunt înregistrate 14.000 de cereri, iar cuantumul garanţiilor guvernamentale este 595 milioane de euro’, a explicat premierul Emil Boc.

În fine, şeful Executivului a mai spus că prima sesiune ordinară a legislativului trebuie să deschidă cadrul pentru reducerea numărului de parlamentari şi crearea unui parlament unicameral, deoarece amânarea acestor reforme votate la referendum va conduce la decredibilizarea totală a clasei politice. Emil Boc a trimis luni câte o scrisoare conducerii Camerei Deputaţilor şi a Senatului, în care a anunţat că doreşte să vorbească fiecărei Camere, pentru a prezenta priorităţile legislative ale Guvernului. Prim-ministrul se va adresa Camerei Deputaţilor, marţi dimineaţa, începând cu ora 10.00.

loading...

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.