Plăţile unice pe suprafaţă se vor ridica la 730 milioane euro în anul 2010

0

Plăţile unice pe suprafaţă se vor ridica la 730 milioane euro în anul 2010, prin Fondul European de Garantare Agricolă, sumă completată cu 503 milioane euro pentru plăţile naţionale complementare directe, a declarat luni (1 februarie 2010) într-o conferinţă de presă, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Mihail Dumitru.

‘În anul 2010, ministerul va acorda pentru plata unică pe suprafaţă prin Fondul European de Garantare Agricolă, suma de 730 milioane euro, reprezentând 81 de euro pe hectar. Din resurse naţionale va fi alocată suma de 503 milioane euro, pentru plăţile naţionale complementare directe’, a declarat Mihail Dumitru. Fondurile alocate prin FEGA în anul 2009 s-au ridicat la 623 milioane euro.

‘Subvenţiile pentru agricultură nu dispar în 2010. Însă la 31 decembrie 2009 au dispărut o serie de forme de subvenţii, deoarece a fost stabilit cu Comisia Europeană un termen pentru acordarea lor. Aceste subvenţii sunt conforme cu reglementările UE şi cu cele de concurenţă. Guvernul a adoptat o Hotărâre privind ajutoarele de stat acordate producătorilor agricoli în conformitate cu reglementările UE. Acestea trebuie să fie acordate după obţinerea aprobării Comisiei Europene’, a precizat Dumitru.

‘Suma plătită efectiv în 2009 prin Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală, ce este un fond de investiţii, prin care acordăm însă şi plăţi la hectar, a fost de 1,3 miliarde euro’, a menţionat oficialul MADR.
Din fondurile europene şi cele de la bugetul de stat vor fi alocate sume pentru schema de plată separată pentru zahăr, plăţi tranzitorii pentru tomate destinate procesării, plăţi compensatorii pentru măsurile de dezvoltare rurală. Este vorba despre plăţile compensatorii pentru zonele montane şi defavorizate şi despre plăţile de agro-mediu.

‘Sunt sectoare afectate, cum este cel al irigaţiilor. La jumătatea lunii martie va fi publicat ghidul adresat aplicanţilor pentru accesarea fondurilor de investiţii în cadrul PNDR. Prin utilizarea fondurilor de la Banca Mondială pentru această schemă s-a obţinut o reducere a tarifului la apă în sector cu 30 la sută’, a menţionat oficialul MAPR.
Ministerul Agriculturii a lansat, luni, campania de informare privind schema de plată unică pe suprafaţă, al cărei scop este informarea potenţialilor beneficiari, precum şi sistemul IPA Online, prin intermediul căruia pot aplica solicitări pentru finanţare fermierii mari.

loading...
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.