Posibil sistem de control asupra modului în care este folosit sprijinul alocat crescătorilor de bovine şi ovine

0

Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale intenţionează să introducă un sistem de evaluare sau control privind modul în care se utilizează fondurile alocate pentru sprijin crescătorilor de bovine, ovine şi caprine, a declarat ministrul Agriculturii, Mihail Dumitru luni (1 februarie 2010) la o conferinţă de presă.

‘Vreau ca sistemul politicii naţionale să funcţioneze după sistemul politicilor europene, adică acolo unde dăm bani să evaluăm şi impactul şi să vedem dacă s-au realizat şi obiectivele ajutoarelor acordate, pentru că în ultimii 20 de ani am dat foarte mulţi bani în agricultură şi nu se regăsesc într-o dezvoltare şi o modernizare reală a sectorului. Vom face această analiză, intenţionez să stabilesc pentru fiecare schemă nouă de ajutor pe care o introducem un sistem de evaluare, un sistem de control’, a afirmat acesta.

În anul 2010, crescătorii de ovine şi caprine nu mai primesc plata directă pe cap de animal, însă oficialul MADR a precizat că subvenţiile care se alocau până la finalul lunii decembrie 2009 vor fi înlocuite, noile reglementări trebuind să primească avizul Comisiei Europene. ‘Subvenţiile pentru agricultură nu dispar în 2010. Însă la 31 decembrie 2009 au dispărut o serie de forme de subvenţii, deoarece a fost stabilit cu Comisia Europeană un termen pentru acordarea lor, respectiv 3 ani de la aderare.

Aceste subvenţii sunt conforme cu reglementările UE şi cu cele de concurenţă. Guvernul a adoptat o Hotărâre privind ajutoarele de stat acordate producătorilor agricoli în conformitate cu reglementările UE. Acestea trebuie să fie acordate după obţinerea aprobării Comisiei Europene’, a precizat Dumitru.

loading...
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.