Transportul în Republica Moldova a înregistrat scăderi semnificative în 2009

0

Transportul de pasageri şi mărfuri din Republica Moldova a înregistrat scăderi semnificative în 2009, din cauza crizei financiare, fiind una din cele mai afectate ramuri.

Cel mai mult a avut de suferit transportul de mărfuri, care a înregistrat doar 48% din realizările obţinute în 2008, sau circa 7,9 milioane tone de mărfuri, potrivit Biroului Naţional de Statistică. Transportul feroviar, care rămâne însă cel mai important ca pondere, a înregistrat o scădere de circa 60%, urmat de transportul auto, cu o reducere de aproape 40%. O creştere nesemnificativă, de 0,5%, a înregistrat doar transportul aerian, dar care ocupă mai puţin de 1% din totalul mărfurilor transportate.

Deşi mai puţin vizibil, şi transportul de pasageri a cunoscut o diminuare de circa 6% în 2009. Cel mai mult au avut de suferit transportul feroviar – aproape 10% – şi auto – cu aproape 6% mai puţin. A crescut doar numărul de persoane care au ales transportul naval – cu 13%, dar care constituie cea mai nesemnificativă ramură a transportului de pasageri din Republica Moldova.

Deşi autorităţile moldovene vorbesc despre stabilizarea economiei în urma crizei, ramura transportului pare să-şi continue declinul, astfel că volumul transportului de mărfuri în decembrie 2009 a fost cu circa 20% mai mic decât în noiembrie şi cu aproape 13% faţă de decembrie 2008.

loading...
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.