Amâni datoriile la stat sau contractezi un împrumut de la bancă?

– Desi actul normativ urma sa vina in sprijinul firmelor afectate de criza, oferindu-le o perioada de respiro pentru achitarea obligatiilor fiscale restante, OUG nr. 92/2009, iar mai tarziu Legea nr. 363/2009 nu ofera practic un avantaj prea mare contribuabilului, avand in vedere majorarile de intarziere pe care acesta ar urma sa le plateasca in caz ca aplica pentru o asemenea procedura.

.
MFP a emis recent Ordinul nr. 99/2010 pentru modificarea si completarea Normelor metodologice privind procedura de acordare a amanarii la plata a obligatiilor fiscale neachitate la termen, publicat in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 64 din 28 ianuarie 2010.

Noile norme stabilesc ca firmele pot sa beneficieze de amanarea la plata chiar daca inregistrau datorii la data de 30 septembrie 2008, abrogand articolul care pana in prezent prevedea aceasta obligatie.

Dar, pentru a beneficia de amanare, firmele sunt obligate sa constituie garantii sub forma scrisorii de garantie bancara sau vor oferi bunuri libere de orice sarcini, in vederea instituirii masurilor asiguratorii.

Deci, desi poate parea o masura in favoare firmelor afectate de criza, realitatea tine sa contrazica legea. Prevederile in vigoare spun ca, pe perioada in care firmele sunt amanate la plata, se platesc datorii de intarziere, care sunt in momentul de fata de 37,5%.

In aceste conditii, ar fi mai avantajoasa alternativa unui credit bancar, unde se poate obtine o dobanda mai mica, astfel incat contribuabilul sa isi poate plati obligatiile restante.

Garantiile constituite si/sau bunurile oferite in vederea instituirii masurilor asiguratorii vor reprezenta:

a) 20% din suma amanata la plata si dobanzile datorate pe perioada amanarii la plata, daca amanarea se acorda pe o perioada de pana la 3 luni inclusiv;
b) 40% din suma amanata la plata si dobanzile datorate pe perioada amanarii la plata, daca amanarea se acorda pe o perioada mai mare de 3 luni.

In plus, legea mai stabileste si faptul ca, pe perioada de valabilitate a amanarii la plata, contribuabilii datoreaza dobanzi. Nivelul dobanzii este de 0,05% pentru fiecare zi a perioadei de amanare la plata, incepand cu data emiterii deciziei si pana la:
a) data la care se implineste termenul de amanare
b) data la care inceteaza valabilitatea inlesnirii

Continuarea în Avocatnet.ro

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.