CNA a amendat PRO TV pentru emisiunea lui Măruţă

0

Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) a amendat marţi (2 februarie 2010) cu suma 10.000 de lei, postul PRO TV pentru mai multe ediţii ale emisiunii „Happy Hour” în care s-a folosit un limbaj injurios şi au fost prezentate subiecte cu conotaţie sexuală.

În ediţia din 4 decembrie 2009 a emisiunii de divertisment „Happy Hour”, difuzată de postul de televiziune PRO TV, subiectul a fost relaţia iubitului Simonei Sensual cu o doamnă Elena din Germania. Simona Sensual a folosit la adresa interlocutoarei cuvinte denigratoare cum ar fi „terminată”, „smochină”, „nebună”, „babă ordinară”, „penibilă”.

În ediţia din 13 ianuarie, de la ora 17,44, a fost invitată Ana Maria Prodan, impresar de fotbalişti. Tema a fost activitatea de schimb de parteneri de sex şi disputa apărută în lumea fotbalului în legătură cu această activitate. Moderatorul Cătălin Măruţă cere amănunte din viaţa privată şi de familie a unor persoane care nu sunt prezente în studio şi insistă în aflarea unor nume de persoane ce practică schimbul de parteneri de sex.

În ediţia din 14 ianuarie, tema a fost activitatea de schimb de parteneri de sex cu regulile care se aplică. Titlul afişat a fost „Schimb de tricouri şi de neveste”. În ediţia din 15 ianuarie, s-a difuzat un reportaj cu un cuplu, ce practică schimbul de parteneri sexuali, care şi-au povestit această latură a vieţii. Vicepreşedintele CNA, Ioan Onisei a spus că a fost încălcat articolul 39 alin. 2 din Legea Audiovizualului şi a propus amenda de 10.000 de lei.

Atilla Szasz a precizat că, în cazul emisiunii cu Simona Sensual, nu este doar problema protecţiei minorilor, ci şi rolul moderatorului. Un alt membru al CNA – Grigore Zanc – a precizat că este o lipsă de măsură în multe emisiuni de televiziune. „Nu are nimeni nimic nici cu meseria Simonei Sensual, nici cu comportamentul swingerilor, dar de ce trebuie să promovezi tot timpul modele din astea?

E o chestie dacă se întâmplă măcar să o lăsăm acolo undeva în sferele în care se întâmplă. De ce să faci nişte prototipuri pe care să le lansezi? „, a întrebat Zanc.
Narcisa Iorga a propus Consiliului o monitorizare pe acest gen de emisiuni. „Dacă suntem hotărâţi să facem curat să nu mai permitem asemenea subiecte care aduc atingere demnităţii umane şi protecţiei minorilor…
Există emisiuni pe toate posturile înainte de ora 22,00. Asta e presa din România. S-a tabloidizat. Propun să începem o monitorizare pe acest gen de emisiuni şi ne vom speria”, a spus Iorga.

La articolul 39 (2) din Legea Audiovizualului se spune că „Difuzarea în serviciile de televiziune şi de radiodifuziune a programelor care pot afecta dezvoltarea fizică, mentală sau morală a minorilor se poate face numai dacă, prin alegerea intervalului orar de difuzare, prin codare sau ca efect al altor sisteme de acces condiţionat, se asigură faptul că minorii din zona de transmisie, în situaţii normale, nu pot auzi sau vedea emisiunile respective”.
Consiliul a mai hotărât că a fost încălcat şi articolul 42 din Codul Audiovizualului care spune la alin 4 că „realizatorii emisiunilor au obligaţia să nu permită invitaţilor să folosească un limbaj injurios sau să instige la violenţă împotriva altor persoane”.

loading...
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.