Comunicarea cu extratereştrii n-ar fi o idee tocmai bună

0

NASA a difuzat în 2008 în spaţiu cântecul grupului Beatles ‘Across the Universe’, destinat unor eventuali extratereştri. A fost o iniţiativă salutată atunci de Paul McCartney, însă experţii se îndoiesc de conţinutul mesajelor care ar trebui să străbată Cosmosul, scrie cotidianul belgian Le Soir.

Este oare înţelept să ne semnalăm prezenţa unor vecini care ar putea fi ostili? Cu ce drept ar putea unii pretinde că reprezintă lumea noastră în faţa galaxiei? Sunt întrebări evocate recent în cadrul unei conferinţe de la Londra. Multe mesaje sunt alcătuite cu simţ de răspundere, ‘dar sunt sceptic în privinţa altora care sunt transmise’, a spus Albert Harrison, profesor de psihologie socială la Universitatea California, în cadrul conferinţei organizate de Royal Society (Academia de Ştiinţe britanică).

El menţionează printre acestea ‘fotografii ale celebrităţilor, a doi candidaţi politici – altul indicat ca bun, celălalt, ca rău -, spoturi publicitare alimentare, scrisori de dragoste ale unor staruri rock ‘.
Profesorul adaugă că, ‘atunci când începem să atragem atenţia asupra noastră, trebuie să fim foarte precauţi în ceea ce priveşte imaginea pe care o oferim. Putem apărea ca o ameninţare pentru ei. Nu ştim ce se va întâmpla cu aceste mesaje’, precizează el.

Cu atât mai mult cu cât pot trece câteva sute de ani până să-şi atingă ţinta. Cântecul formaţiei Beatles nu va ajunge decât în anul 2439 la eventuali destinatari din apropierea stelei polare. Dorinţa de a contacta civilizaţii extraterestre înregistrează o istorie îndelungată. Sondele americane Pioneer 10 şi 11, lansate în 1972 şi 1973, au dus în spaţiu plăcuţe reprezentând un bărbat şi o femeie dezbrăcaţi şi simboluri care explicau poziţia Pământului şi a Soarelui.

Voyager 1 şi 2, lansate în 1977, care au ajuns acum la limitele sistemului solar, transportă un disc din cupru placat cu aur, pe care sunt gravate cântece şi imagini ale Terrei. Însă navetei Voyager îi mai trebuie cam 40.000 de ani până să ajungă la o stea. Nimeni nu ştie dacă acolo vor exista fiinţe inteligente care să preia capsula…, nici dacă spaţiul nostru va supravieţui până la primirea unui răspuns.

De aici, ideea de a comunica prin unde care se propagă cu viteza luminii: 300.000 km/s. După ce s-a încercat fără succes, timp de 50 de ani, să se detecteze semnale venite din spaţiu, care să dezvăluie existenţa unei alte civilizaţii, promotorii iniţiativei SETI (Search for Extraterrestrial Intelligence) au fost tentaţi mai degrabă să lanseze mesaje decât să aştepte să primească.

Unul, foarte scurt (1.679 biţi), a fost difuzat în 1974 spre o grupare de stele, la care ar trebui să ajungă în 25.000 de ani. I-au urmat alte două ‘apeluri cosmice’, în 1999 şi 2003. În 2006, postul TV franco-german ARTE a trimis mesaje ale publicului spre steaua Errai, aflată la 45 de ani lumină (un an lumină = 9.500 miliarde de km). Undele transportă mesaje foarte serioase, filosofice, cum ar fi o ‘Piatră de la Rosette interstelară’, sursă de informaţii despre Terra şi Homo sapiens, dar şi glume.

Înregistrări ale contracţiilor vaginale ale unor balerine de la Boston Ballet au fost trimise în anii 1980 spre stelele Epsilon Eridani şi Tau Ceti. În lipsa dovezilor existenţei extratereştrilor, aceste încercări de comunicare riscă să fie o pierdere de timp, potrivit astrofizicianului european Malcolm Fridlund, care invită totuşi la prudenţă în aceste acţiuni ‘Pot să dorm noaptea fără să mă îngrijoreze existenţa altor fiinţe în galaxie. Dar, pentru că nu ştim ce este acolo, ar trebui să fim ceva mai prudenţi’, a declarat el, citat în încheierea articolului din cotidianul belgian Le Soir.

loading...
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.