EUR
4,74 RON
(0%)
USD
4,20 RON
(0%)
GBP
5,41 RON
(-0.02%)
CHF
4,18 RON
(-0.01%)
AUD
3,00 RON
(-0.01%)
CAD
3,17 RON
(-0%)
BGN
2,42 RON
(0%)
RUB
0,06 RON
(0%)
ZAR
0,30 RON
(-0.03%)
BRL
1,13 RON
(-0.03%)
CNY
0,62 RON
(0%)
INR
0,06 RON
(-0.01%)

Cultura mitei zădărniceşte eforturile guvernului elen de a face faţă celei mai rele crize financiare

0

Încercarea Greciei de a scăpa de cea mai cumplită criză financiară din ultimii 16 ani şi de a evita un program de asistenţă financiară este afectată de mita generalizată şi de evaziunea fiscală, notează o analiză a agenţiei Bloomberg, citându-l pe Costas Bakouris, directorul pentru Grecia al organizaţiei Transparency International.

Alături de Bulgaria şi de România, Grecia se numără printre cele mai corupte ţări din Uniunea Europeană /UE/, fiind comparabilă cu o Columbie infestată de cocaină, notează grupul de cercetare. ‘Problemele economice ale Greciei sunt exacerbate de corupţie’, este de părere Bakouris, 73 de ani, fost director de management în comitetul de organizare al Jocurilor Olimpice de la Atena, din 2004.

Premierul Georgios Papandreou, al cărui guvern socialist a preluat puterea în luna octombrie, a promis să combată infracţiunile financiare care au contribuit la îngroparea Greciei într-o datorie de 300 de miliarde de euro. În luna decembrie, trei agenţii de rating au scăzut ratingul Greciei la cel mai prost nivel dintre cele 16 ţări ale zonei euro.

Pe măsură ce investitorii au plecat, diferenţa dintre dobânda la titlurile de stat greceşti cu scadenţa la zece ani şi cea la titlurile germane, etalonul european pentru obligaţiunile de stat europene, a crescut la 356 de puncte de bază, cea mai mare de 11 ani (un punct de bază reprezintă 0,01 puncte procentuale).
Papandreou i-a asigurat pe investitori că ţara sa nu va necesita un pachet de asistenţă şi a promis că va reduce deficitul bugetar până în 2013, la mai puţin 3% din PIB, limita UE, de la 12,7%, în 2009.

Pentru a se ţine de promisiune, guvernul a propus în luna ianuarie creşterea accizelor la ţigări cu 70% şi la alcool cu 20% şi plănuieşte să îngheţe angajările şi să reducă bonusurile acordate bugetarilor cu 10%.
În faţa presiunilor din partea sindicatelor, care plănuiesc să facă grevă la 10 februarie, Papandreou s-a oprit din a da afară bugetari: ei reprezintă 14% la sută din angajaţii din economie, iar rata şomajului era de 9,8% în luna octombrie.

Pe de altă parte, notează Bloomberg, familia lui Papandreou, una dintre cele mai importante familii politice din Grecia, nu a scăpat de acuzaţiile de corupţie. Bunicul lui Georgios a fost premier de 3 ori, între 1940 şi 1960, iar tatăl lui, Andreas, a deţinut postul de şef al executivului de două ori, în anii ’80 şi ’90. Parlamentul elen l-a acuzat pe Andreas şi pe alţi miniştri de luare de mită şi deturnare de fonduri în 1989, dar a fost achitat trei ani mai târziu.

Premierul Papandreou nu este primul lider grec care promite să combată corupţia. Predecesorul său, Kostas Karamanlis, a preluat postul în 2004 şi a încercat să limiteze abuzurile prin reducerea numărului de bugetari. Karamanlis nu a reuşit însă să reducă din birocraţie. Anul trecut, Papandreou a candidat împotriva lui Karamanlis pe baza unei platforme care includea salarii mai mari pentru funcţionarii publici şi a câştigat alegerile cu cel mai mare procentaj din ultimii 30 de ani.

În prezent, grecii plătesc în mod obişnuit cash pentru o mare paletă de servicii, de la serviciile instalatorilor la vizitele medicale, fără să ceară chitanţă, ceea ce face de multe ori ca prestatorii de servicii să nu îşi declare veniturile pentru a fi impozitate. Guvernul a prevăzut în luna ianuarie că lupta sa împotriva corupţiei va aduce 1,2 miliarde de euro suplimentari la bugetul de stat în acest an.

În luna decembrie, la un summit UE, Papandreou a subliniat planurile sale de a combate corupţia, despre care a declarat că este atât de generalizată încât grecii au ajuns să considere infracţiunea ca pe un comportament normal. Potrivit Transparency International, în 2008, cetăţenii greci au dat mită în valoare de 900 de milioane de euro.

În studiul său realizat pe 2009, efectuat pe 6.000 de cetăţeni greci, organizaţia a descoperit că 300 de euro era suma plătită pentru a trece de o inspecţie privind emisiile poluante, în timp ce mita pentru a trece în fruntea listei de aşteptare la o operaţie la un spital de stat era de 2.500 de euro.
Premierul, care atribuie corupţia în special unui sistem politic netransparent, a promis că îi va determina pe oficiali să îşi posteze cheltuielile pe Internet, dar şi că va crea o unitate a poliţiei economice pentru a-i detecta pe funcţionarii publici corupţi şi pe evazioniştii fiscali.

loading...

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.