Emil Boc a menţionat legea minorităţilor printre priorităţile Guvernului

0

Proiectul de lege care vizează statutul minorităţilor naţionale, dar şi cel referitor la reglementarea malpraxisului şi la guvernarea electronică au fost enumerate marţi (2 februarie 2010) de către premierul Emil Boc printre priorităţile programului legislativ al Guvernului pentru actuala sesiune parlamentară.

„Proiectul de lege care vizează statutul minorităţilor naţionale trebuie să fie adoptat în concordanţă cu recomandările Comisiei de la Veneţia, cu respectarea standardelor europene, şi evident, a Constituţiei României. Acest pas poate fi făcut şi stă în capacitatea noastră, în Camera Deputaţilor ca şi Cameră decizională, să adopte în această sesiune parlamentară acest proiect extrem de important, de largă respiraţie democratică”, a spus Emil Boc, în discursul rostit în Camera Deputaţilor.

Premierul a adăugat că Guvernul are în vedere un proiect de lege care vizează reglementarea malpraxisului, dar şi unul privind cadrul şi schema ajutoarelor de stat ce pot fi acordate de România în contextul legislaţiei europene. El a făcut referire expresă la o ordonanţa simplă propusă deja de Guvern privind cadrul ajutoarelor de stat pentru agricultură.

Emil Boc a menţionat şi proiectul de lege care vizează guvernarea electronică, precizând că acesta va permite economie de timp şi bani, prin achitarea amenzilor sau a taxelor de pe computer sau telefon.
De asemenea, premierul Boc a vorbit despre parteneriatul care trebuie să existe între Executiv şi Legislativ, din perspectiva prevederilor Tratatului de la Lisabona, conform căruia cresc competenţele parlamentelor naţionale.

Astfel, el a reamintit că în termen de opt săptămâni de la orice propunere legislativă europeană care vizează principiul subsidiarităţii, parlamentele naţionale trebuie să îşi prezinte punctul de vedere asupra chestiunii respective. Boc a mai precizat că instrumentele de specialitate ale Guvernului vor oferi Parlamentului informaţiile necesare, pentru ca acesta să se poată pronunţa în favoarea intereselor României.

El şi-a exprimat speranţa ca în perioada următoare, având în vedere parteneriatul dintre Executiv şi Legislativ, să fie mai puţine acte normative promovate prin procedura delegării legislative şi cât mai multe prin procedura legislativă obişnuită.
Emil Boc a apreciat că această sesiune parlamentară este extrem de importantă pentru soarta României, în contextul în care este poate prima din ultimii ani care nu se desfăşoară în contextul unor alegeri şi permite astfel o concentrare asupra problemelor cu care se confruntă cetăţenii.

„Cred că această sesiune poate avea un rol decisiv în ceea ce înseamnă deschiderea drumului în vederea modernizării României şi a asigurării locurilor de muncă pentru români. Consider, din perspectiva Guvernului, că acestea sunt cele două priorităţi majore care stau în faţa noastră”, a spus el. Emil Boc a apreciat că modernizarea ţării implică, la rândul ei, modernizarea clasei politice şi a statului român şi a apreciat că această sesiune parlamentară trebuie să deschidă drumul pentru a pune în aplicare rezultatul referendumului din noiembrie.

„Sper ca în perioada următoare să avem comisia constiuţională ce trebuie să pregătească cel puţin cele două reforme majore, la care pot fi adăugate şi altele, votate de români, ca parte a modernizării clasei politice”, a mai spus el. Emil Boc a mai subliniat că în România există instituţii democratice, dar că e foarte important ca aceste autorităţi ale statului să funcţioneze şi să se raporteze la cetăţean, aşa cum se întâmplă în alte state membre UE.

El a adăugat că modernizarea statului înseamnă, în primul rând, o corectă utilizarea a banului public, reamintind că anul trecut s-au făcut paşi importanţi în acest sens, prin legea salarizării unitare, desfiinţarea agenţiilor, interzicerea cumulului pensiei cu salariul, eliminarea salariilor bugetarilor de lux, reducerea cheltuielilor bugetare.
„S-au făcut unele progrese, dar drumul trebuie să meargă mai repede. Statul trebuie să cheltuie atât cât cheltuie orice stat UE cu propria întreţinere. Noi cheltuim încă prea mult”, a spus el, evidenţiind importanţa respectării principiului egalităţii în faţa legii.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.