Fitch a îmbunătăţit perspectiva pentru ratingul României la „stabilă”

0

Agenţia de evaluare financiară Fitch Ratings a îmbunătăţit marţi (2 februarie 2010) perspectiva pentru ratingul României, de la ‘negativă’ la ‘stabilă’ şi, simultan, a confirmat ratingurile pentru datoriile pe termen lung în valută şi monedă locală la ‘BB plus’, respectiv ‘BBB minus’, informează un comunicat al agenţiei de rating.

Totodată, Fitch a confirmat plafonul de ţară şi ratingul pentru datoriile pe termen scurt în valută la „BBB”, respectiv „B”. ‘Îmbunătăţirea condiţiilor economice şi financiare externe, ajustarea peste aşteptări a deficitului de cont curent în 2009, depăşirea riscului legate de alegeri, adoptarea bugetului pentru 2010 şi anticipata normalizare a relaţiilor cu FMI au redus presiunile asupra ratingului Romaniei’, a apreciat directorul Fitch, David Heslam.

Analiştii Fitch cred că adoptarea bugetului şi recentele declaraţii ale oficialilor de la FMI şi UE sugerează că, în scurt timp, vor fi deblocate următoarele tranşe din acordul de sprijin internaţional, precum şi cele care au fost amânate după luna noiembrie 2009.
Cu toate acestea, agenţia de rating consideră că există unele riscuri legate de implementarea politicilor de restructurare incluse în bugetul pe 2010, inclusiv îngheţarea salariilor din sectorul public şi concedierea a aproximativ 10.000 de angajaţi din sectorul public, aceasta având în vedere şi majoritatea parlamentară redusă de care se bucură guvernul, dar şi performanţele fiscale slabe din 2007 – 2008.

În pus, Fitch susţine că procesul de consolidare fiscală va trebui să continue şi după 2010, pentru a sprijini procesul de ajustare externă a economiei şi a diminua tendinţa de creştere a nivelului datoriei publice. Fitch prognozează că datoria guvernamentală generală a României va ajunge la 33 de procente din PIB la finele lui 2010, de la 21,8 procente din PIB, la finele lui 2008.

Referindu-se la evoluţia economiei româneşti, Fitch estimează că, în 2009, PIB a scăzut cu 6,9 procente, ca urmare a reducerii consumului privat. Însă, acest lucru a avut drept efect şi scăderea cererii pentru produsele din import şi a contribuit la ajustarea peste aşteptări a deficitului de cont curent.
Fitch estimează că, în 2009, deficitul de cont curent a coborât la 4,5 la sută din PIB, de la 12 la sută din PIB în 2008, şi prognozează că, în perioada 2010 – 2011, deficitul de cont curent se va menţine în jurul a cinci la sută din PIB.

Îmbunătăţirea condiţiilor economice şi financiare externe a ajutat la stabilizarea leului, ceea ce a ajutat la ţinerea sub control a deteriorării balanţei domestice şi a presiunilor din sistemul bancar. Rezervele valutare oficiale erau, la finele lui 2009, de 44,5 miliarde de dolari, cu 4,7 miliarde de dolari mai mari decât la sfârşitul lui 2008.
Fitch estimează că, în 2010, necesităţile de finanţare externă ale României se vor situa la 58 la sută din rezervele valutare, în scădere faţă de aproximativ 100 la sută din rezervele valutare, în 2008.

Recent, reprezentantul României la Fondul Monetar Internaţional, Mihai Tănăsescu, a declarat că ratingul României ar putea fi modificat în anul 2011, după finalizarea acordului cu FMI, în acest an putând fi îmbunătăţită numai perspectiva ţării. ”În ceea ce priveşte percepţia externă, lucrurile vor merge într-o direcţie bună. Nu va exista în acest an o îmbunătăţire a ratingului ţării. Probabil va exista o îmbunătăţire a perspectivei, în a doua parte a anului.

Ratingul va putea fi modificat când va fi finalizat acordul cu FMI, CE şi BM, în martie 2011. Dacă acordul se va încheia, semnalul va fi important pentru pieţe şi va exista o îmbunătăţire a ratingului anul următor”, a afirmat Tănăsescu.
De asemenea, agenţia de rating Standard & Poor’s estima, în data de 13 ianuarie 2010, înainte de adoptarea bugetului de stat pe 2010, că perspectiva pentru ratingul României ar putea fi îmbunătăţită, ceea ce ar putea debloca noi tranşe din acordul de împrumut cu Fondul Monetar Internaţional.

„Ratingurile României ar putea să fie stabilizate la nivelul actual”, a declarat analistul Standard & Poor’s, Marko Mrsnik. Perspectiva de rating va fi îmbunătăţită ”dacă finanţele publice vor fi puse pe un trend de consolidare, dacă accesul sectorului privat la finanţarea externă se îmbunătăţeşte, iar presiunile din sectorul bancar se vor diminua”, a adăugat analistul Standard & Poor’s.

În prezent, Standard & Poor’s acordă României un calificativ ‘BB plus’, cel mai înalt calificativ din categoria junk, cu perspectivă negativă. Tot în categoria junk se află şi ratingul acordat României de agenţia Fitch Ratings. Singura mare agenţie de rating care acordă în continuare României un rating din categoria investment grade este Moody’s Investors Service, care acordă un calificativ Baa3.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.