În Ierusalimul de Est, teritoriul este ocupat prin cumpărare

0

Tot mai mulţi moderaţi israelieni se alătură protestului săptămânal contra expulzării familiilor palestiniene din Ierusalimul de Est, în cartierul palestinian Sheikh Jarrah, în care în luna august a anului trecut mai multe case au fost însuşite de colonişti evrei, protestele devenind tot mai violente, scrie ziarul austriac Die Presse.

Vinerea trecută a fost încă linişte atunci când extremistul de dreapta Itamar Ben-Gvir, împreună cu 15 activişti din tabăra naţionalist religioasă s-au postat acolo, la distanţă de abia 50 de metri, cu nişte steaguri israeliene uriaşe. Ben Gvir şi-a făcut apariţia în cartierul Sheikh Jarrah încălcând sfatul tovarăşului său de luptă Arieh King, fondator al ‘Israel Land Fund’ (Fondul de Teren Israelian), o organizaţie care, cu ajutorul donaţiilor în bani de la evrei din străinătate, achiziţionează terenuri şi case palestiniene. King afirma că ‘o escaladare nu este un lucru bun pentru cauza lor’.

Conflictul între cele două tabere se învârte deocamdată în jurul a doar trei case, considerate simbol al colonizării insidioase a oraşului, potrivit Die Presse. La începutul lui august, mai multe familii au fost scoase din locuinţe în timpul nopţii de poliţişti, cu mandat judecătoresc. Forţele de securitate au evacuat locuinţele şi au aruncat mobilierul la gunoi, pentru a face loc pentru coloniştii evrei.

Coloniştii şi dreapta comit ilegalităţi pe seama palestinienilor cu ajutorul guvernului, critica scriitorul David Grossmann, al cărui fiu a căzut în luptă în războiul din Liban. Autorul romanului ‘Femeile fug de ştiri’ se teme că prin aceasta convenirea unui acord de pace va fi tot mai dificilă. Pentru familiile care mai întâi au rămas sub cerul liber, înainte de a se muta în locuinţe închiriate, în iarnă, evacuarea nu a fost ceva surprinzător.

Deja acum un an, tribunalul districtual din Ierusalim a decis că palestinienii nu au niciun drept asupra caselor. Maher Hannun a venit în Sheikh Jarrah în 1956, împreună cu alte 27 de familii de refugiaţi, fiind expulzat pentru a doua oară în august. La puţine zile după războiul de şase zile (5-10 iunie 1967, n.red.), în cursul căruia acest teritoriu controversat a ajuns în mâinile Israelului, refugiaţii au fost solicitaţi să plătească chirie pe viitor.

Noii proprietari erau reprezentaţi de două comitete, Comitetul Comunităţii Sefarde şi Comitetul Knesset Israel. Hannun a refuzat la început să plătească chirie, încheind până la urmă o înţelegere, prin care familiei sale urma să i se acorde un drept de chirie neîngrădit. Prin aceasta, el a recunoscut indirect relaţiile de proprietate pretinse de comitete.

Conform informaţiilor organizaţiei de stânga ‘Ir Amim’, coloniştii evrei finanţaţi din afară au în plan construirea a 200 de spaţii de locuit pentru evrei în cartierul Sheikh Jarrah. În caz că acest proces de recunoaştere retroactivă a pretenţiilor evreieşti la teren va continua iar familiile care au locuit în aceste case timp de decenii vor fi expulzate, consecinţele politice ar putea fi grave.

Deşi palestinienii nu au posibilităţi juridice pentru a susţine pretenţii funciare pentru perioada dinainte de 1948, o petiţie colectivă, chiar dacă simbolică, ar pune Israelul într-o ‘situaţie stânjenitoare’ în ochii opiniei publice internaţionale, este însă de părere Orly Noy, purtătoare de cuvânt a organizaţiei Ir Amim.

loading...
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.